Вибори в Туреччині: на президентських буде другий тур майже 50/50, на парламентських – Ердоган на коні

На виборах президента Туреччини має бути призначений другий тур. Після голосування 14 травня з’ясувалося, що жоден із кандидатів не набирає понад 50%. При цьому є значна вірогідність завершення ери авторитарного лідера Ердогана.

Як передає урядове інформагентство “Анадолу”, о пів на другу ночі понеділка, після підрахунку 95,83% протоколів, консерватор Реджеп Ердоган набирає 49,5% голосів, а висуванець опозиції, кемаліст і соціал-демократ Кемаль Киличдароглу – 44,8%.

На третьому місці йде націоналістичний кандидат Сінан Оган із 5,3%.

Виборчі дільниці в Туреччині закрилися о 17-й годині, а о 18:30 було знято заборону на публікацію результатів обробки голосів – хоча спершу планувалося, що вона діятиме аж до 21:00. Попервах офіційні ЗМІ показували перевагу Ердогана зі здобуттям майже 59% голосів. Однак чим більше враховували протоколів, тим меншою ставала перевага Ердогана.

“Ця фантастика, яка починалася з 60 відсотків, зараз впала нижче 50 відсотків. Спостерігачі за виборами та офіційні особи не повинні покидати свої місця взагалі. Ми не будемо спати цієї ночі, я і мої люди. Ми попереджаємо вас, YSK [виборча комісія Туреччини], ви повинні оприлюднити дані з провінцій”, – написав Кемаль Киличдароглу у твіттері.

За даними одного з передвиборчих опитувань, Ердоган відставав від Кемаля Киличдароглу на понад 5 процентних пунктів. При цьому існує побоювання, що для утримання при владі авторитарний лідер вдасться до застосування адмінресурсу, недарма ж він перебуває на чолі держави із 2014 року (і з 2003-го – на чолі уряду), змінив конституцію на користь сильної президентської посади тощо.

Передбачаючи загрозу, Киличдароглу увечері 14 травня закликав своїх прибічників не спати і пильнувати за роботою виборчих комісій.

Водночас перед виборами Ердоган пообіцяв мирно передати владу, якщо програє.

Вибори в Туреччині відбулися на тлі погіршення економічної ситуації, зростання інфляції, подолання наслідків землетрусів 6 лютого, які висвітили проблеми з корупцією в державі. Також прикметною є тема все більшої залежності 69-річного Ердогана від Росії та її “політичних” інвестицій.

74-річний Кемаль Киличдароглу обіцяв відмовитися від багатьох повноважень, отриманих президентом Ердоганом після того, як він пережив невдалий державний переворот у 2016 році. Спираючись на широкий опозиційний альянс, він має реальні шанси на загальну перемогу.

Політичні експерти називають його значно кращим варіантом для інтересів України. Команда Киличдароглу навряд чи категорично відмовиться від політики Ердогана щодо “сидіння на двох стільцях” та вигідної економічної співпраці з РФ. Однак новий лідер мав би стати менш орієнтованим на Москву та більш договороздатним із ЄС і США.

Повторне голосування – другий тур президентських виборів – має відбутися 28 травня.

Парламентська складова виборів

Крім президента, 64 мільйони турків із правом голосу обирали також парламент.

Відповідно до пропорційної виборчої системи Туреччини, партії формують альянси, щоб досягти 7%-го порогу, необхідного для проходження до Великих національних зборів.

“Народний альянс” Ердогана зберігає більшість у 600-місному парламенті, здобуваючи приблизно 324 мандати (268 – Партія справедливості і розвитку, 51 – націоналісти, 5 – Партія нового добробуту).

Опозиційний “Національний альянс” Киличдароглу матиме близько 211 мандатів (167 – Республіканська народна партія і 44 – Хороша партія).

“Зелено-ліві” (прокурдські сили) набирають близько 65 мандатів.

Досі партія Ердогана мала 285 голосів, ще 49 додавали до переконливої більшості союзники.

Тобто в Національних зборах ердоганівці і надалі матимуть контрольних пакет, хіба на десяток мандатів тонший.

Читайте також:
Ердогану стало зле під час передвиборчого прямого ефіру

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна