Представник уряду “незалежного Татарстану за кордоном” Нафіс Кашапов: Війна розбудила національні республіки в Росії

автор: Світлана Мялик
з Польщі

Активісти національного руху за незалежність республіки Татарстан створили уряд у вигнанні та “незалежну республіку Татарстан за кордоном”. Його головна мета – здобуття незалежності Татарстану від РФ. Серед лідерів цієї боротьби – брати-близнюки Рафіс і Нафіс Кашапови, яких у Росії звинувачують у “тероризмі”.

Сьогоднішній співрозмовник “Новинарні” – політемігрант Нафіс Кашапов, представник громадського руху “Вільний Ідель-Урал” у Польщі. Говоримо про уряду Татарстану в екзилі, перспективи боротьби казанських татар за незалежність та їхнє ставлення до війни РФ проти України.

“Статус біженця в Україні чекав вісім років”

– Ви ще в березні 2015 року отримали в Польщі статус біженця, на який чекали кілька років. Перед тим ви перебували в Україні, і вже звідти переїхали до Варшави. Чим займаєтеся в Польщі?

– Я в Україні понад вісім років чекав на статус біженця. На території Польщі мені доволі швидко надали цей статус. Вони побачили, що я був на Майдані під час Революції гідності. Усі документи перевірили, матеріали про мене та публікації. Я вдячний за це.

Я виїхав із Росії спеціально, щоб боротися проти путінського режиму. 2005 року, в середині грудня, я заїхав до України, а 2014 року, після Майдану, переїхав до Польщі. 

Нещодавно, три місяці тому, ми розгорнули діяльність зі створення “Незалежної республіки Татарстан за кордоном”. Нині триває активна робота: працюємо з Північним і Південним Кавказом, із сибірськими, прибалтійськими, фінно-угорськими, волзькими народами. Ведемо пропаганду та спільно працюємо, у нас кістяк дуже серйозний. Багато людей підтяглися, щоб зруйнувати до кінця, вщент Росію. Тому що без цього в нас свободи не буде.

Єдиний варіант – потрібно розчленувати, розгромити Росію. І що більше проблем буде всередині РФ, національних проблем, то ближче до перемоги українців. 

Наприклад, у Дагестані. Чи в Новосибірську. Ось нещодавно піднялися сибірські народи – також організували мітинги, пікети проти війни. 

Але тут тільки можу визнати, що в [російських] школах, гімназіях та інститутах, скрізь, усюди – навіть в яслах діти до семи років – усі марширують з георгіївськими стрічками, прапорами Росії, пісні співають, строєм крокують. Мільйони доларів витрачають на пропаганду. Навіть Гітлер чи Геббельс у труні перевернулися б від такої потужної пропаганди путінського режиму.

“На сьогодні у 1200 школах Татарстану навчання татарською мовою припинено. Все російською”

– Якщо детальніше говорити про проблеми Татарстану, то одна з них полягає, напевно, в тому, що республіка розташована в центрі Росії, є анклавом. А це, мабуть, не дуже сприяє тому, щоб чинити спротив?

Мапа Татарстану

– Так, нам, татарам, дуже важко нині. Багато татар знають свою історію – як захоплював [Казанське ханство] Іван Грозний. Потім Петро І, Катерина ІІ… вони нищили татар. Сьогодні триває геноцид, знищення татарського народу путінським режимом. Зранку до вечора пропаганда йде… Але татари все одно розуміють і знають своє минуле, історію.

Більше половини татар за Україну. Але багато хто боїться. 

Одне слово проти війни – це вже в’язниця, штраф. 

Дуже важко. Тим більше, що татари перебувають у центрі Росії.

Ми, татари, друге місце посідаємо в Росії [за чисельністю населення] (за різними оцінками, близько 5 млн осіб – Ред.). Про наш народ знають у світі. Але нам треба ще активніше вести роботу, свою політику проти імперії, проти фашистського режиму Путіна.

Читайте також:
Дев’ять тез про деколонізацію Росії

– Ви почали говорити про історію Татарстану. У 1992-му татари провели референдум про суверенітет, і за його результатом Казань відмовилася підписувати федеральний договір з Росією. Але Москва незалежності автономій не визнавала і робила все, щоб забрати конституцію, позбавити мови. Яка зараз ситуація з татарською мовою в Татарстані?

Довідка. Тривалий час Татарстан був єдиним суб’єктом Російської Федерації, який укладав із нею угоду про розмежування повноважень на загальнодержавному рівні. У 2017 році дія договору про розмежування повноважень закінчилася, після чого новий договір не укладали. Положення про договір залишалися в конституції Татарстану до 2023 року, після чого були виключені з неї.

– Ми здобули незалежність у 1992 році – тоді 61% [населення Татарстану, що взяло участь в референдумі] голосували за суверенітет Татарстану. 

Бюлетень на референдумі в Татарстані 1992

Мітинги за незалежність Татарстану в Казані, початок 1990-х років

На сьогоднішній день у 1200 школах Татарстану навчання татарською мовою припинено. Все російською. Ось це і є геноцид, знищення татарського народу. Відібрали історію, відібрали мову – і цього народу вже немає! Кремлівські фашисти зараз саме цим займаються. 

Я сам свого часу був головою татарської гімназії в Поволжі. Коли працював, то щороку 300 дітей іспит складали – і це лише Набережні Челни (промислове місто в Татарстані – Ред.)! Тисяча дітей вивчали татарську мову, англійську мову. У них проблем не було. І що зробили, коли Путін прийшов до влади? Доти в насна вході було написано, що це “тюрксько-татарська” гімназія. А терористична організація путінського режиму взяла й перейменувала на “російсько-тюркську” гімназію. Я телефонував голові адміністрації, його помічникам, виходив на Казань, міністерство. “Що ви робите? Знищується наша територія татарської гімназії!” А мені відповідали, що з Кремля диктують, чиниться тиск, вони нічого не можуть вдіяти та не хочуть втрачати роботу. І роблять те, що їм кажуть.

Усі тюркські школи закрили. А найголовніші вчителі турки були – переважно жінки, дівчата. Здебільшого вони навчали наших татар. І вийшло так, що

це був удар не лише по татарах, а й по Туреччині. Тому що турки надсилали людей до нас, фінансували,

орендували будівлі, вони дуже багато праці вклали. Ось така трагічна історія вийшла у нас через путінський режим.

Символіка Татарстану

Далі вони прибрали всю нашу тюрксько-татарську символіку, наші пам’ятники, наш одяг. Зі шкіл вичистили все, що з цим пов’язано, зі шкільної програми. І поставили своїх героїв, своїх російських царів, все те, що пов’язано з росією та її історією. Ось такий сумний кінець для тюрксько-татарських гімназій.

– Із більшістю народів, які опинилися під орудою Москви, сталася катастрофа, багато опинилися на межі зникнення. Але все ж не татари. Тому що ви маєте свою культуру, мову, велику державну традицію. І ще у вас є віра, іслам, який дозволяє народу зберігати свою самобутність навіть за умов бездержавності.

– Справді, у татар не так вже й сильно, звичайно, постраждали звичаї, культура, мова. В інших народів, з якими я тільки не спілкувався на території Росії, – це страх, катастрофа! Крім, мабуть, Кавказу, Середньої Азії (Центральної Азії – Ред.) – там більш-менш нормально. Вони тримаються, бо іслам, культура, звичаї у них віками передаються. І [відносно] нещодавно їх поневолили. А Казань захопили 1552 року. Все населення було знищено. Восьмирічних залишили живих, а які вже старшого віку – винищили всю націю. Після цього, після взяття Казані почалося російське поневолення інших народів Поволжя, Сибіру, Кавказу. 

Якби ми (татари) тоді вистояли, то такої трагедії, звісно, не було б. 

І на сьогоднішній день, коли спілкуєшся з іншими національностями, які проживають на території Росії, вони прямо говорять: татари добре тримаються, а ми – ні. Більшість населення вже не знає своєї мови, не те, що своєї історії!

Підсумковий концерт щорічної акції “Мін татарча сөйләшәм!” (тат. “Я спілкуюся татарською”). Казань, 2016 рік

– А яка ситуація в Татарстані тепер? Як саме “татари тримаються”?

– У нас завдяки татарській інтелігенції в селах і містах навчання проводиться татарською мовою у молитовних будинках та мечетях. Це вже не школа, звісно. Без гімназій та інститутів. Але татари конкретно ведуть роботу, щоб народ не зник.

Читайте також:
Руслан Габбасов: Москва тричі порушувала договори з башкирами. Більше не дамо таке повторити

“Маємо об’єднатися з усіма національними республіками, окрім росіян”

–  Ви разом з братом Рафісом уже багато років є лідерами національного руху за незалежність Татарстану, тепер ви організатори уряду Татарстану за кордоном (Рафіс Кашапов – віцепрем’єр цього уряду – Ред.). Чим займається ваш уряд зараз? Які основні напрямки його діяльності і результати роботи?

– Починаючи від 2008 року, ми організовували незалежний уряд Татарстану у вигнанні. Нині вже назва змінилася – “Незалежна Республіка Татарстан за кордоном“. Колектив у нас згуртований. До складу уряду входять вчені, професори, академіки татарської національності. В останні місяці в нас постійно триває робота з залучення інгушів, чеченців, башкирів, чувашів, удмуртів та представників сибірських народів. Бо уряд має бути багатонаціональним, і це треба показати всьому світу та республіці Татарстан. І російському фашистському режиму. 

У цьому напрямі, звичайно, мій брат-близнюк Рафіс Кашапов дуже щільно працює. Він знає більше за мене – з ким які розмови вести, які політичні звернення робити і до кого їх адресувати. Останнє, наприклад, було з Ахмедом Закаєвим (один із лідерів Чеченської республіки Ічкерія за кордоном – “Н”). Про визнання Незалежної республіки Татарстан за кордоном.  З башкирами, чувашами, сибірськими народами йде робота.

Казанський Кремль і символ Казані – дракон Зилант

– Чи є порозуміння з іншими національностями?

– У мене була [з людиною] з Чувашії розмова – я його давно знаю, але ім’я не називатиму, небажано. За його словами, вони спостерігають і вивчають наш уряд. Треба всім національностям об’єднатися. Ми більше трьох місяців тому активно почали працювати в цьому уряді, і почали дуже багато представників інших національних республік долучати, які раніше були в національному русі та в яких горів національний дух.

Це нас тішить. Це дуже гарна інформація. Вони хочуть об’єднатись, вони всі за Україну. Війна Росії проти України розбудила чимало національних республік.

Затримання в Казані за протест проти війни РФ в Україні, 24 лютого 2022 року

 – А як щодо взаємодії з росіянами?

– Ми маємо об’єднатися з усіма національними республіками, окрім росіян. 

Економічний стан у Татарстані на сьогоднішній день такий, що Росія забирає 1 трлн 240 млрд рублів за рік (навіть за нинішнім офіційним курсом в РФ це понад 16 млрд доларів США – Ред.). У нас дуже сильно розвинена хімічна та військова промисловість у Казані. Наш завод КамАЗ працює на військову промисловість РФ. Такого ще не було: три зміни працює на військову промисловість.

Наше багатство, 90%, йде до Москви. Наші гроші працюють проти нас.

– Як люди у Татарстані ставляться до цього?

– Після приходу Путіна всюди понапихали органів ФСБ. Захопили владу економічну, зв’язок, засоби масової інформації, журналістів, релігійні конфесії, не лише мусульманські. Скрізь і всюди силові структури є! Це, можна сказати, спецоперація путінського режиму – бо бояться татар.

“Знаю про дві диверсійні групи, що діяли в Росії проти влади. Одна діє й надалі”

– Вашого брата Рафіса було засуджено в РФ чотири рази. З 2000 року ФСБ вас переслідувало, відібрало все, було знищено ваш сімейний бізнес. Вам загрожували фізичною розправою. Ваш брат вийшов на волю у 2017 році і виїхав в Україну. І вже у 2018 році, після отримання політичного притулку у Великій Британії, Рафіс Кашапов створив громадський рух “Вільний Ідель-Урал”. Що ваш брат робить, щоб республіка Татарстан здобула незалежність?

– У нас із братом політична діяльність розпочалася 1989 року. Вже у 90-х роках до наших домівок – у котедж, квартири, офіси – постійно вдирався спецназ, ОМОН. Нас почали переслідувати. Від початку влади Путіна це посилилося, за вказівкою Кремля нас переслідували. Ми мали бізнес. 90% своїх фінансів ми витрачали на видавництво книг, допомогу інвалідам, людям похилого віку, політв’язням допомагали. Підтримували народи в гарячих точках – Азербайджан, Крим, Чечня, Інгушетія. Допомагали гуманітаркою. Перший раз, коли у Чечні війна почалася, ми з братом організували гуманітарну допомогу – 12 КамАЗів відправили. Чотири вантажівки потрапили Дудаєву, Масхадову, Яндарбієву. Після надходження цієї інформації до Путіна, до ФСБ, почалося, власне, знищення нашого бізнесу.

Путін нас до кінця добив, фінансово та економічно. Все тому, що мільйонними накладами книги випускали та поширювали по всьому світу. Два мільйони двісті тисяч – наклад книг про злочини Російської імперії! Здебільшого книжки випускали російською мовою. І там, у цих книгах,  – теми України, Білорусі, Північного Кавказу, Середньої Азії – конкретні факти, як їх захоплювали і як знищували. Ось це – друга причина для путінського режиму, щоб розгромити нас, знищити бізнес.

Читайте також:
“Клуб вільних націй” почав роботу із західними політиками з питання: що буде після РФ?

– Після початку російсько-української війни, ще 2014 року, ви з братом публічно засудили дії Росії та взяли на себе організацію й підтримку антивоєнних мітингів на території Татарстану. А зараз, під час повномасштабної агресії РФ проти України, чи ви закликали татар не йти воювати проти українців? Чи дослухаються до цих закликів татари?

– Ми неодноразово видавали звернення до татар та всіх національних республік по всьому простору колишнього Радянського Союзу. Було звернення, як тільки-но повномасштабна війна почалася – вже на другий-третій день, щоб саботувати, де можна, влаштовувати терор проти російських силових структур.

Рафіс Кашапов в ув’язненні оголошував голодування. Архівне фото

Брат і за підтримку України двічі відсидів [у в’язниці]. Йому сказали: якщо тему “Україна” зачіпатимеш, ми тебе посадимо надовго. І справді, вдруге за Україну посадили на три роки. Він відсидів півтора року в одиночній камері. Рафіс був ізольований: ні радіо, ні газет. І до Татарстану навіть листи не давали писати.

І я звертаюся до всіх національностей, які проживають на території Росії: допоможіть, підтримайте, влаштовуйте теракти проти військових, проти військкоматів. 

Все, що пов’язано з військовою логістикою на території Росії, треба знищувати. Інакше ми не позбудемося фашистського путінського режиму.

– Чи правильно я вас зрозуміла, що на території Росії присутні диверсійні групи, які діють на боці України та намагаються перешкоджати російській агресії? 

– Так. Ми знаємо, що було дві групи. Одна група досі діє, а друга група виїхала за кордон, щоб воювати проти російських окупантів.

У 2019 році мітинг-концерт, присвячений 29-річчю декларації про суверенітет Татарстану, зібрав у Казані сотню людей

– Що потрібно республіці Татарстан для того, щоб позбутися ярма Росії?

– Самостійно татари не зможуть звільнитися. Потрібно об’єднатись усім національним республікам. І вимагати [повернути] наші підземні багатства: нафту, золото, алмази. Досить годувати Москву. 

Тут є два напрями: повернути свою мову, культуру, релігію та повернути свою економіку, наші природні багатства. Якщо ми так зробимо, то на території самої Росії ніяких багатств [не залишиться]. Росія сама зруйнується. Головне – потрібно об’єднатись усім національностям.

“Моя сім’я залишається в Татарстані”

– І на завершення. Крім боротьби за незалежність Татарстану, чим ви займаєтеся в Польщі?

– Я зараз працюю в Українському домі та в одній з українських шкіл у Варшаві, у Клубі католицької інтелігенції. А загалом – у п’яти місцях працюю, без вихідних майже. Буває повний день, а буває по кілька годин. Коли є вільний час, беру участь у політичних акціях.

– Ваша родина разом із вами?

Нафіс Кашапов. Фото: Світлана Мялик для “Новинарні

– Моя сім’я залишається в Татарстані, в місті Набережні Челни, де розташований завод КамАЗ.

Звісно, моїй родині важко і сутужно. У мене троє синів. Я вже сім’ю не бачив більше 15 років…

Матеріал підготовлений за допомоги MediaPort Warsaw, хабу для українських журналістів у Польщі, та за підтримки міжнародної ініціативи Media Lifeline Ukraine

Читайте також:
Початок розпаду Росії: з’їзд ерзян проголосив курс на незалежність та намалював нові кордони


〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.