Відмова від “Дня перемоги” 9 травня – важливий крок до нашої Перемоги у війні за незалежність, – В’ятрович

Володимир В’ятрович
історик, голова Українського інституту національної пам’яті в 2014-2019 рр., народний депутат України (“ЄС”), громадський діяч

“Нашою перемогою є перемога наших ідей”, казав Степан Бандера.

Україна відмовляється від святкування разом з Росією Дня перемоги 9 травня.

Це був довгий шлях, дякую усім, хто був поруч і допомагав долати його. Це був шлях від оригінальної і, на жаль, маргінальної ідеї, яку я публічно озвучував з початку 2000-х. Більшість українців не сприймали її, для більшості 9 травня було одним із найважливіших державних свят.

Ситуація почала мінятися лише у 2014-му. Тоді ми почали запроваджувати альтернативу – 8 травня як День памʼяті і примирення.

Спочатку це були лише заходи Українського інституту національної пам’яті та Міністерства культури й інформаційної політики України, яке очолював Євген Нищук. Із 2015-го, після ухвалення відповідного закону Верховною Радою України і підписання його президентом Петром Порошенком, це стало державною політикою.

Разом з адміністрацією президента ми тоді запровадили нову традицію – акцію “Перша хвилина миру“, за ідеєю історика Олександра Зінченка.

Паралельне відзначення 8 і 9 травня було проміжним етапом, зважаючи на те, що велика кількість українців навіть після нападу Росії 2014 року не готові були відмовитися від традиції відзначати другий із цих днів.

Ситуація докорінно після 24.02 22. Більшість українців врешті виявилися готовими відмовитися від “дня побєди”.

Нині цю зміну підтримав президент Володимир Зеленський

Певен, це важливий крок до нашої Перемоги у війні за незалежність.

Читайте також:
9 травня Україна відзначатиме День Європи – Зеленський підписав указ. День перемоги переїжджає на 8-ме

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна