У Києві відбулася акція “Перша хвилина миру”

 

У Національному музеї історії України у Другій світовій війні у середу, 8 травня, відбулася акція “Перша хвилина миру”.

Саме надвечір 8 травня 1945 року був підписаний акт про беззастережну капітуляцію нацистської Німеччини.

Участь в акції взяв президент України Петро Порошенко, урядовці, священнослужителі та військовослужбовці.

“Сьогодні ми знову згадуємо вікопомний момент з історії України, Європи і всього світу. Рівно сімдесят чотири роки тому на нашому континенті замовкли постріли найкривавішої в історії людства війни. 65 мільйонів вбитих по всьому світу, із них українців – від 8 до 10 мільйонів. Ще до 22 червня 1941 на фронтах Другої світової вже загинуло майже сто тисяч українців. Для нас перші постріли війни пролунали в березні 1939 на Закарпатті. Сьогодні з вдячністю згадуємо ми і тих українців, які з вересня 1939 чинили спротив Гітлеру у лавах Війська Польського”, – заявив Порошенко.

Президент наголосив, що саме на території України провели майже половину стратегічних операцій німецько-радянської війни, а у лавах Червоної армії билися близько шести мільйонів мешканців України.

“І ми, вдячні нащадкам, вже не один десяток років прославляємо їхній подвиг. Віддавати належне воякам УПА, які тепер прирівняні до учасників бойових дій за незалежність України, почали зовсім нещодавно. І лише кілька років тому ми звернули увагу на роль українців у військах країн антигітлерівської коаліції, таких як США, Велика Британія, Канада та інші”, – підкреслив Порошенко.

Президент України зазначив, що Україна на відміну від Росії, не збирається приватизувати спільну перемогу народів усіх країн антигітлерівської коаліції.

“Ніхто не має права монополізувати перемогу над нацизмом, а тим більше використовувати її для апології своєї імперської політики”, – сказав Порошенко.

“Подолання нацизму 74 роки тому це не привід водити ряжені “полки безсмертних” по всьому світу! Ми дистанціювалися від кремлівського “побєдобєсія”. За 5 останніх років ми виробили власний сценарій відзначення Дня перемоги, наближений до загальноєвропейської традиції”, – сказав глава держави.

Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання і урочисто запалили “Вогонь слави”.

Читайте також:
“Безсмертні сотні”. Хрещатиком пройшли матері й дружини з портретами загиблих воїнів АТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна