Залужний “дав зелене світло” на проведення операції з викрадення літака РФ, за яку судять Червінського, – Бутусов

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний санкціонував операцію з викрадення російського літака, за яку зараз судять ексрозвідника Романа Червінського.

Про це заявив головний редактор Цензор.нет Юрій Бутусов в інтерв’ю Радіо NV, опублікованому 29 квітня.

«Матеріали кримінального провадження, які були оприлюднені адвокатом, покази свідків, тобто командирів Червінського (генерал-майор Віктор Ганущак, полковник Юрій Семенюк), [доводять], що операція була санкціонована. У показаннях Ганущака йдеться, що була санкціонована головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним», — стверджує журналіст.

Бутусов наголосив, що операції такого роду не можуть реалізовуватися без дозволу.

«Хотів би звернути увагу на закон України Про сили спеціальних операцій: у них є повноваження на проведення такого роду розвідувальних операцій? Тому я не зовсім розумію, яким чином на аеродромі Канатове [“несанкціоновано”] діяла ціла група військовослужбовців ССО, включно з розрахунком переносного зенітно-ракетного комплексу, згідно з бойовим розпорядженням, яке виписано командуванням ССО, згідно санкції головнокомандувача ЗСУ і безпосередньо начальника, генерал-майора. Після того з цієї великої групи людей вибирають одного виконавця і говорять: „А ви перевищили службові повноваження, ми закриваємо вас на 60 діб під арешт“. І пред’являють підозру не в тому, що загинула людина, а в перевищенні службових повноважень. Але в інформаційному повідомленні говорять: через нього загинула людина», — додає він.

Ба більше, Бутусов переконаний, що справа проти полковника Червінського замовна і може бути пов’язана з його інтерв’ю щодо Вагнергейту.

«Думаю, це дійсно якась помста, найімовірніше, за Вагнергейт. Але у цьому випадку абсолютно жодних правових перспектив у цієї справи просто не існує», — зауважив журналіст.

Нагадаємо, ексрозвідника Романа Червінського затримали й судять за підозрою у перевищенні влади або службових повноважень через масований удар РФ по аеродрому Канатове в Кіровоградській області. ДБР відкрило за даним фактом кримінальне провадження по 407 статті Кримінального кодексу (самовільне залишення військової частини або місця служби – “Н). 

25 квітня Червінському обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці без права внесення застави.

Читайте також:
Загрожує до 15 років тюрми: екснардепа з ОПЗЖ Волошина судитимуть за держзраду, справу скерували до суду

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна