Мовна інспекція Литви нагадала українським біженцям про потребу вивчити мову після дворічної відстрочки

Мовна інспекція Литви планує 2024 року почати перевірку володіння українськими переселенцями литовською мовою. Литва тимчасово призупинила мовну вимогу для біженців з України, але оскільки термін відстрочки закінчується, інспекція каже, що уряд має докласти більше зусиль, щоб навчити українських працівників литовській мові.

Як передає LRT, повідомлення про те, що перевірки почнуться з березня 2024 року, було зроблене в листі, надісланому нещодавно литовською мовною інспекцією до комітету Сейму з питань освіти та трьох міністерств – освіти, соціального захисту та економіки.

Копію листа оприлюднила у Facebook міністр економіки Аушріне Армонайте. Вона розкритикувала такий захід, заявивши, що це створить надмірний тиск на українських біженців.

Голова мовної інспекції Аудрюс Валотка підтвердив у коментарі BNS, що такий лист надіслано. За його словами, це зробили, щоб уникнути “дивної соціолінгвістичної ситуації” та забезпечити українцям можливість вивчити литовську мову до закінчення терміну дії винятку.

“Ми опитали всі муніципалітети та їхні мовні органи і побачили, що ситуація далека від доброї. Десь [українці] вивчають мову, а десь просто немає навчальних ресурсів, немає вчителів, уряд не виділив жодних коштів на навчання. Українці хотіли б вчитися, але ніде”, – сказав Валотка.

За словами голови мовної інспекції ЛР, працівники, які працюють із клієнтами чи пацієнтами, зобов’язані знати литовську мову не нижче рівня А2.

Він додав, що питання українського винятку обговорюватиметься на парламентському комітеті з питань освіти і науки 17 квітня.

Голова Мовної інспекції Литви Аудрюс Валотка. Фото: LRT

У документі, підготовленому в середині березня, мовна інспекція заявила, що почне моніторинг володіння литовською мовою з березня 2024 року, після дворічного мораторію на вимогу до біженців з України володіти литовською мовою.

Якщо роботодавці не нададуть сертифікат про мовний іспит свого працівника, “мовна інспекція та муніципальні мовні органи будуть змушені вжити заходів”, йдеться у листі.

Також повідомляється, що інспекція отримала скарги на те, що українці не володіють литовською мовою на робочому місці, і з юридичної точки зору це є порушенням мовних прав громадян Литви.

Поділившись листом інспекції у Facebook, міністр економіки Аушріне Армонайте написала: “Сумно і дивно бачити такий спрощений підхід [інспекції] до своїх обов’язків і відсутність співчуття до людей, які постраждали від війни. Я сама не розмовляю ні українською, ні російською, але ніколи не мала проблем з іноземними операторами, якими користуюся щотижня. Крім того, неможливо не побачити, скільки людей уже говорять литовською мовою і роблять для цього все можливе”.

За даними служби зайнятості, станом на лютий 2023 року в Литві було працевлаштовано 23,3 тис. українців, 3,7 тис. – шукали роботу.

Читайте також:
“PEACE Дец”: литовці обрали назву морському дрону, який купили для України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна