Окупанти показали “звільнений” Бахмут із дрона: цілих будівель не лишається

Російські ЗМІ показали “звільнений” від будівель та жителів центр міста Бахмут на відео, знятому з дрона окупантів. Масштаби руйнувань в інших кварталах міста показано також на свіжих супутникових знімках.

Відеосюжет, знятий під час прольоту над містом квадрокоптера, опублікувала в телеграмі вранці 12 квітня російська урядова інформагенція “РИА Новости”.

На відео дрон загарбників кружляє над центральними площами порожнього міста та пролітає трохи на північ вздовж вулиці Миру. Усі будівлі, споруди та обидва фонтани зруйновані. Вулиці завалені уламками будівель, а дороги засипані землею від вибухів. Дерева поламані або посічені.

Від будівлі Бахмутської міської ради залишилася лише величезна купа уламків та залишки прибудови. Багато будівель вигоріли внаслідок пожеж, деякі ще догорають. Серед них видно розбомблений та вигорілий палац культури імені Мартинова, житловий будинок зі знищеним офісом міської газети “Собитія”, вигорілу будівлю ДП “Донецькгеологія”, відзначає “Вільне радіо”.

Водночас у мережі з’явилися супутникові знімки Бахмута американської космічної компанії Maxar Technologies, зроблені 10 квітня.

На першому знімку — загальний вид міста, з нього висновки робити важко, оскільки зроблений кадр з великої висоти.

Загальний вид Бахмута. Супутникове фото ©2023 Maxar Technologies

Другий знімок зробили в районі стадіону “Авангард”, приватного сектору навколо та школи № 7 (вона без даху та загалом зруйнована).

В компанії цей знімок назвали “Активний артилерійський обстріл та будівлі, які горять (локація 48.582, 37.993).

Бачимо розбомблені будівлі колишньої швацької фабрики, педучилища та агроколеджу. Біля стадіону  —  пошкоджені будівлі, які ремонтували та будували для спортивного коледжу імені Бубки.

Третій знімок зроблений в районі “Посьолка”, американці підписали його як “Будинки, які димляться (локація — 48.593, 37.991)”.

На четвертому фото — район елеватора біля залізничного полотна, елеватор розбомблений. Фото в Maxar Technologies так і назвали: “Зруйноване зерносховище (локація — 48.598, 37.986).

Передісторія

Місто Бахмут на Донеччині протягом шести останніх місяців залишається ареною найзапекліших боїв україно-російської війни. Українське командування на Ставці у президента Зеленського 6 березня ухвалило рішення не виходити з міста, пояснюючи це тим, що оборона дозволить виснажити найбільш боєздатні російські сили. Надалі це рішення підтверджували. Однак “кліщі” навколо українських позицій у Бахмуті стискаються. 3 квітня американський Інститут вивчення війни підтвердив, що росіяни оволоділи будівлею міськради.

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю Associated Press заявляв, що якби Бахмут був взятий російськими військами, президент РФ Володимир Путін, “продав би” цю перемогу Заходу, своєму суспільству, Китаю, Ірану, а на Україну чинився б тиск щодо пошуку неприйнятних компромісів з агресором.

Станом на 12 квітня окупанти хоч і заявили про здобуття всіх адмінбудівель Бахмута, насправді не контролюють усе місто. В центрі тривають вуличні бої, окремі будівлі та споруди переходять з рук у руки. Також Сили оборони України контролюють західний район Бахмута та шлях постачання.

Читайте також:
Бої 3-ї штурмової і 93-ї бригади за Бахмут: квітнева хроніка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна