Глава МЗС Угорщини знову з’їздив до Москви й підписав нові енергетичні угоди з агресорами

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто під час чергового візиту до Москви зустрівся з віцепрем’єр-міністром з питань енергетики РФ Олександром Новаком та главою “Росатому” Олексієм Ліхачовим, домовився про збільшення поставок газу з Росії та оновив угоду про фінансування й будівництво атомної електростанції “Пакш” в Угорщині.

Про це сам Петер Сіярто написав за підсумками візиту у фейсбуці надвечір у вівторок, 11 квітня.

“Досягнуто домовленості про внесення змін до контракту будівництва та фінансування на розширення “Пакшу”. Попри війну та санкції, життя та технологічна ситуація настільки змінилися, що довелося змінювати контракти”, — йдеться в дописі глави МЗС Угорщини.

Сіярто додав, що переговори з російською стороною були “довгими”, але згода досягнута з усіх “важливих питань”.

“Ми пройшли довгі переговори, але сьогодні ми дійшли згоди з усіх необхідних питань, які гарантують нам проведення інвестицій, захист угорських сімей від скорочення витрат та угорську економіку від шалених змін цін”, — зауважив Сіярто.

Під час візиту до країни-агресора Сіярто зазначав, що Європа вижила з точки зору енергозабезпечення завдяки надзвичайно м’якій минулій зимі. Однак є застереження Міжнародного енергетичного агентства про те, що через радикальне зростання попиту на енергію в економіці Китаю і “надзвичайно повільні темпи розвитку європейської енергетичної інфраструктури справжньою проблемою буде наступна зима”.

За словами очільника МЗС Угорщини, “Газпром” погодився дозволити Угорщині у разі необхідності імпортувати обсяги природного газу, що перевищують ті, які сторони узгодили в довгостроковому контракті, зміненому минулого року.

За словами Сіярто, ціну на газ, який надходитиме до Угорщини через газопровід “Турецький потік”, обмежать вартістю 150 євро за кубометр. Це є частиною угоди, яка дозволить Угорщині оплачувати закупівлю газу з відстрочкою платежу, якщо ринкові ціни піднімуться вище за цей рівень.

Сіярто також погодив подальше постачання сирої нафти нафтопроводом “Дружба” через Україну.

Крім того, він домовився про угоду, яка включає фінансування розширення угорської АЕС “Пакш”, що “гарантує реалізацію” проєкту. Ця угода потребує схвалення Єврокомісії.

“Безпека енергопостачання Угорщини вимагає безперебійного постачання газу, сирої нафти та ядерного палива. Щоб виконати ці три умови, угорсько-російська енергетична співпраця має бути безперебійною. Це питання не політичного смаку, а фізики”, — заявив Сіярто.

Контекст

Заявами 11 квітня глава МЗС знову окреслив позицію Угорщини щодо РФ, відмінну від решти Євросоюзу.
Більшість членів ЄС дистанціювалися від російського президента Путіна через його вторгнення в Україну і прагнуть відлучити свої країни від російського викопного палива.

Уряд Угорщини активно лобіював в ЄС звільнення Росії від будь-яких санкцій, накладених на російський газ, нафту та ядерне паливо, а також погрожував накласти вето на запропоновані дії ЄС проти Москви.

Петер Сіярто – один із небагатьох чиновників з країни ЄС, який кілька разів зустрічався з російськими посадовцями в Москві з моменту початку повномасштабної війни в Україні

Сполучені Штати можуть найближчим часом анонсувати санкції проти угорських “впливових громадян” на тлі значного погіршення двосторонніх відносин і критики дій угорського уряду Віктора Орбана, повідомило угорське видання 444.hu з посиланням на кілька дипломатичних джерел.

Читайте також:
Угорщина за припинення вогню, але це не означає підтримку окупації Росією українських територій, – Сійярто

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна