Рада звільнила голову Рахункової палати Пацкана. Хоча закон цього не дозволяє

Верховна Рада висловила недовіру голові Рахункової палати Валерію Пацкану, який був призначений на цю посаду ще у 2018 році.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Телеграмі в понеділок, 10 квітня.

За його словами, за відповідну постанову проголосували 250 депутатів.

По фракціях: “Слуга народу” – 188 “за”, “Платформа за життя та мир” – 15, “Відновлення України” – 6, “Голос” – 3, “За майбутнє” – 8, “Довіра” – 14, позафракційні – 6, “ЄС”, “Батьківщина” – 0.

Таким чином Пацкана звільнено з посади голови та члена Рахункової палати.

За законом, члени Рахункової палати обираються Верховною Радою на сім років, тобто Пацкан ще мав би працювати два роки. Повноваження члена РП не можуть бути достроково припинені Верховною Радою лише голосуванням. Для цього має бути дотримана одна з умов:
1) подання заяви про звільнення за власним бажанням;
2) припинення його громадянства;
3) набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;
4) набрання законної сили рішення суду про визнання його недієздатним.

“Використали норму ст. 12 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», а саме що може бути висловлена недовіра від не менш як однією четвертою народних депутатів. Тобто зібрали підпис від 113 депутатів.
Це вже другий приклад [звільнення з посади без дотримання законодавчих норм] після омбудсмена з прав людини пані Денисової. Підхід сумнівний, взагалі-то не для цього норму прописували, але як є”, – зазначив Ярослав Железняк.

Сам Валерій Пацкан (колишній народний депутат від Блоку Петра Порошенка) назвав це політичним рішенням.

“Сьогодні Верховна Рада ухвалила рішення щодо звільнення мене з Рахункової палати. Всупереч Конституції України, всупереч закону.
З державної точки зору, абсолютно політичне рішення, якому, впевнений, буде дана юридична оцінка в майбутньому.
З безпекової точки зору, цим рішенням політики паралізували вищий орган аудиту держави, яка воює; зупинили аудити, які стосуються оборонної, безпекової, антикорупційної та правоохоронної сфери. Чому? Бо перевірка мільярдів бюджетних коштів не своєю для когось людиною викликає острах. Не треба боятися перевірок, треба дотримуватися закону.
Бо не існує бюджетних грошей, існують гроші платників податків”, – написав він у фейсбуці.

Наступним головою відомства, за словами Железняка, може стати Геннадій Пліс, який з 13 грудня 2022 року є членом Рахункової палати.

Передісторія

У жовтні 2022 року Національне антикорупційне бюро повідомило Пацкану про підозру в незаконному одержанні 117,65 тис. грн компенсації за житло.

На початку листопада стало відомо, що голова Рахункової палати написав заяву про відставку.

У грудні 2022 року відбулося голосування у Верховній Раді, однак рішення про звільнення очільника Рахункової палати не набрало достатньої кількості голосів.

10 квітня 2023 року Бюджетний комітет Верховної Ради рекомендував парламенту визначитися шляхом голосування щодо проєкту постанови про недовіру голові Рахункової палати Пацкану, що має наслідком його звільнення.

Рахункова палата є незалежним органом зовнішнього державного контролю (аудиту), який утворюється Верховною Радою України і їй підзвітний.

Читайте також:
Голові Рахункової палати Пацкану обрали запобіжний захід

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна