Друга ротація з початку “великої” війни: на станції “Академік Вернадський” відбулася перезмінка зимівників

На українській антарктичній станції “Академік Вернадський” завершилася перезмінка: упродовж наступного року там працюватиме 28-ма експедиція, яка прийшла на зміну 27-й.

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

“Сьогодні, 7 квітня 2023 року, полярники та полярниці 27-ї Української антарктичної експедиції, що рік відпрацювали в Антарктиці, вирушили додому. Разом із ними повертаються учасники сезонного загону, які виконували технічні та наукові завдання впродовж кількох місяців”, – йдеться в повідомленні.

Натомість роботу почала 28-ма українська антарктична експедиція. Ця команда найближчого року проводитиме геофізичні, метеорологічні та біологічні дослідження, а також забезпечуватиме життєдіяльність станції.

Це вже друга ротація українських зимівників після повномасштабного вторгнення РФ.

“Попри велику війну та всі спроби ворога нас знищити, ми рухаємося далі й міцно тримаємо “антарктичний фронт”. За ці 408 днів ні на хвилину не було зупинене жодне з наших основних вимірювань та досліджень, більшість з яких тривають вже десятиліттями і є дуже цінними для глобальної науки. Цього сезону також вдалося започаткувати кілька нових досліджень у міжнародних колабораціях та завершити нагальні роботи з модернізації станції. Зараз ми провели планову ротацію річних експедицій і продовжуємо виконувати антарктичну місію”, – наголосив директор НАНЦ Євген Дикий.

Другий рік поспіль перезмінку українських антарктичних експедицій забезпечує власне судно – науково-дослідний криголам “Ноосфера”. У березні судно доправило з Чилі на станцію “Вернадського” 28-му українську антарктичну експедицію, а нині з 27-ю УАЕ та сезонним загоном на борту прямує до Південно-Африканської Республіки.

Також по дорозі, на острові Кінг-Джордж, судно забере польську експедицію зі станції “Арцтовський”. З Кейптауна полярники літаками дістануться Польщі, а після цього наземним транспортом повертатимуться в Україну.

Окрім того, “Ноосфера” доставила до “Вернадського” річний запас продуктів, пального та інших необхідних речей. Зі станції судно забрало велику кількість сміття.

“Оскільки Антарктида – це екологічний заповідник, то людина не може тут нічого залишати після себе. Під час зимівлі усе сміття сортується і зберігається на спеціальному майданчику. Частина пластику подрібнюється та переплавляється на сувеніри”, – пояснили в антарктичному центрі.

Як писала “Новинарня“, цього року на станції “Академік Вернадський” зимувало 14 осіб. Водночас 14 полярників минулих років станом на початок 2023 року воювали в лавах ЗСУ, більшість – на передовій.

Читайте також:
Українські полярники розповіли Зеленському, як підтримують ЗСУ з Антарктиди

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.