Український криголам “Ноосфера” прибув на антарктичну станцію “Академік Вернадський”. ФОТО

Український науково-дослідний криголам “Ноосфера” прибув до антарктичної станції “Академік Вернадський”, доправивши до станції вантажі та команду українських технічних фахівців. Судно стало на якір неподалік острова Галіндез.

Про це повідомив Національний антарктичний науковий центр 27 січня.

У найближчі кілька місяців фахівці, які прибули на криголамі, займуться ремонтом на станції, щоб підготувати її до наступної зимівлі (зараз в Антарктиді літо).

“Для нас прихід “Ноосфери” – це дуже радісна подія, адже це можливість нарешті побачитися зі своїми колегами та співвітчизниками після десяти місяців зимівлі, а також отримати гостинці з дому. А ще це початок дуже відповідальної роботи – великого ремонту на нашій улюбленій станції”, – сказав керівник 27-ї Української антарктичної експедиції Юрій Отруба.

Донедавна “Ноосфера” перебувала в Південній Африці. Після розвантаження судно вирушить до чилійського порту Пунта-Аренас для майбутнього забезпечення перезмінки річних експедицій на “Вернадському”.

У другий антарктичний сезон “Ноосфера” вирушила з порту Кейптауна (ПАР) наприкінці грудня 2022 року. Спершу судно доправило вантажі та команду полярників на польську антарктичну станцію “Арцтовський” на острові Кінг Джордж.

Фото: Олександр Гришко, Alexander Hagge, Rodolfo Beyer

Читайте також:
Під час масованої ракетної атаки ворога постраждав офіс Національного антарктичного наукового центру. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна