Український криголам “Ноосфера” почав другий рейс в Антарктику

Український криголам “Ноосфера” вирушив в Антарктику з Кейптауна (ПАР), почавши другий антарктичний сезон науково-дослідного судна.

Про це 24 грудня повідомили в пресслужбі Національного антарктичного наукового центру.

Цьогорічна експедиція є спільною українсько-польською і профінансована переважно Польською антарктичною програмою.

Спочатку “Ноосфера” вирушить на польську станцію “Арцтовський”, яка розташована на острові Кінг Джордж. Після цього криголам доставить вантажі та спеціалістів на українську станцію “Академік Вернадський”

“Ці фахівці попри всі складнощі мають завершити розпочату модернізацію інфраструктури станції. Цього сезону в планах заміна системи опалення, облаштування нового майданчика для зберігання човнів, роботи з заземлення дизельної та головної будівлі станції, а також низка інших невідкладних робіт, потрібних для успішної зимівлі 28 УАЕ“, – повідомили в НАНЦ.

Очікується, що криголам дістанеться станції “Академік Вернадський” до кінця січня 2023 року.

Капітаном, як і минулого разу, є Павло Панасюк.

“Ноосфера” йде до Антарктиди з великим тризубом на борту, розміром 1,25 м на 1,05 м. Два малі Державні Герби України були встановлені восени цього року під командуванням капітана Олександра Гришка під час ремонту та підготовки судна до антарктичного рейсу.

“Наші символи посіли чільне почесне місце – на фальштрубах з правого та лівого борту судна. Світ має бачити нашу незламність та впевненість у Перемозі повсюди, навіть посеред айсбергів та вічних снігів. Все буде Україна!“ – йдеться в повідомлені НАНЦ.

Фотогалерея НАНЦ:

флагман українського науково-дослідного флоту – криголам «Ноосфера» вирушив з Кейптауна (Південно-Африканська Республіка) в Антарктику_Кейптаун флагман українського науково-дослідного флоту – криголам «Ноосфера» вирушив з Кейптауна (Південно-Африканська Республіка) в Антарктику_1 флагман українського науково-дослідного флоту – криголам «Ноосфера» вирушив з Кейптауна (Південно-Африканська Республіка) в Антарктику
<
>

Передісторія

“Ноосфера” є колишнім британським науково-дослідним судном James Clark Ross.

19 серпня 2021 року український Національний антарктичний науковий центр та британська установа “Дослідження й інновації” підписали акт про купівлю судна.

30 серпня 2021 року над флагманом українського науково-дослідного флоту підняли український прапор. Невдовзі йому обрали нову назву.

В кінці січня 2022 року криголам вирушив у перший рейс до Антарктиди.

27 травня 2022 року науково-дослідне судно “Ноосфера” зайшло в порт Кейптаун, завершивши перший антарктичний сезон.

Через бойові дії судно не могло повернутися в Україну, тому залишалося в порту Кейптауна.

Читайте також:
Від кельтів до NLAWів: 12 історичних точок, що поєднують Україну та Британію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна