Знищення “Мрії”: керівник ДП “Антонов” Бичков отримав ще одну підозру

Прокурори Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Офісу генпрокурора повідомили про підозру колишньому генеральному директору ДП “Антонов”. Його звинувачують у службовій недбалості (ч. 2 ст. 367 КК України), яка призвела до знищення найбільшого у світі літака Ан-225 “Мрія”.

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора України в середу, 5 квітня.

Як зазначили в ОГП, сума завданих державі збитків становить понад 8,4 млрд грн.

Правоохоронці не називають імені експосадовця, проте відомо, що державне підприємство “Антонов” на початок повномасштабного вторгнення очолював Сергій Бичков.

Встановлено, що посадовець, попри застереження державних органів та достеменно знаючи про припинення страхового покриття на літак, не забезпечив його передислокацію в безпечне місце. У результаті під час повітряної атаки російських військ на аеропорт у селищі Гостомель “Мрія” згоріла.

Також під час досудового розслідування встановлено, що літак Ан-225 напередодні вторгнення був технічно справний, на аеродромі зберігалася достатня кількість авіапального для виконання рейсу, екіпаж був готовий до вильоту. Літак міг евакуюватися в аеропорт у німецький Лейпциг.

Відтак Бичкову загрожує до 5 років позбавлення волі.

Окрім того, слідчі перевіряють інформацію щодо можливості евакуації ще шести літаків, у тому числі Ан-124 “Руслан”, які тоді перебували на території аеропорту.

Передісторія

27 лютого 2022 року стало відомо, що російські окупаційні війська знищили один із найбільших літаків у світі українського виробництва Ан-225 “Мрія”. Це сталося в аеропорту Гостомеля, де флагман української авіації перебував на ремонті.

Екскомандир знищеного Ан-225 “Мрія” Дмитро Антонов заявляв, що літак був втрачений з провини керівництва держпідприємства “Антонов”, яке за два тижні до початку війни виїхало за кордон та не доклало жодних зусиль для порятунку літака.

Державний концерн “Укроборонпром” відсторонив гендиректора ДП “Антонов” Сергія Бичкова для проведення службового розслідування.

Залишки Ан-225 “Мрія”. Березень 2022

На початку березня 2023 року СБУ повідомила про підозру колишньому гендиректору ДП “Антонов” Сергію Бичкову, його заступнику Михайлу Харченку, а також начальнику підрозділу з авіабезпеки Олександру Нетьосову. Їх підозрюють у перешкоджанні діяльності ЗСУ напередодні повномасштабного вторгнення Росії, що призвело до знищення “Мрії”.

9 березня 2023 року колишній керівник ДП “Антонов” Бичков та його зам були арештовані.

Ан-225 “Мрія” з максимальною злітною масою 640 тонн був найважчим літаком у світі та встановив безліч рекордів.

Читайте також:
У мережі показали, що залишилося від української “Мрії” в Гостомелі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна