У результаті атаки РФ на Гостомель згорів найбільший в світі літак “Мрія”

Унаслідок повітряної атаки російських військ на аеропорт Гостомель під Києвом був спалений один із найбільших та найпотужніших літаків у світі українського виробництва Ан-225 “Мрія”.

Про це “Радіо Свобода” повідомили два поінформованих джерела на підприємстві “Антонов” та підтвердив міський голова міста Буча.

Дані з сайту моніторингу повітряних суден Flight Radar підтверджують, що після 5 лютого “Мрія” перебувала в аеропорту Гостомеля і нікуди не вилітала.

Водночас п’ять вантажних суден Ан-124-100 “Руслан” були вивезені раніше та перебувають за межами України і можуть брати участь у логістиці з доставки озброєння від західних партнерів. Дані Flight Radar також свідчать, що “Руслани” – за межами України.

Два співробітники з ДП “Антонов” – чинний та колишній – повідомили про те, що внаслідок російської повітряної атаки на Гостомель був спалений літак “Мрія”, який розміщувався на території аеропорту на стоянці.

Джерела журналістів надали як підтвердження фотографію знищеного ангара, в якому перебувала “Мрія”.

Згодом цю інформацію у коментарі “Радіо Свобода” також підтвердив Анатолій Федорук, міський голова Бучі – міста, що за 4 кілометри від Гостомеля.

“Після п’ятого авіанальоту розбомбили “Мрію” повністю. Це трапилось в перший день (24 лютого – “Н”). Обстрілювали з вертольотів“.

Відповідно до сайту моніторингу повітряних суден Flight Radar, літак Ан-225 “Мрія” з бортовим номером UR-82060 5 лютого прилетів з аеропорту Біллунд, що у Данії, до аеропорту “Антонов” у Гостомелі. Після цього борт звідти не вилітав.

Заступник генерального директора ДП “Антонов” Михайло Харченко на прохання журналістів про коментар говорити відмовився. Пізніше, після дзвінків журналістів, на Facebook-сторінці компанії з’явилось повідомлення: “На жаль, наразі відсутня підтверджена інформація щодо стану літаків «Ан» на аеродромі «Київ-Антонов-2» (смт Гостомель), оскільки там все ще йдуть бої”.

При цьому, як встановили журналісти, іншим літакам “Антонова” вдалося вилетіти до початку повномасштабного вторгнення Росії. Зокрема, Ан-124-100 “Руслан” з бортовим номером UR-82007 23 лютого вилетів з аеропорту Гостомель в Пенанг, Малайзія.
Ще один “Руслан” з бортовим номером UR-82008 вилетів з Гостомеля 13 лютого і того ж дня приземлився в Бішкеку.

ДОПОВНЕНО. Сайт держконцерну “Укроборонпром” підтвердив знищення “Мрії” росіянами.

“Його відновлення коштуватиме понад $3 млрд і потребуватиме багато часу. Україна докладе всіх зусиль, щоб ці роботи оплатила держава-агресор”, – УОП.

Довідка

Ан-225 “Мрія” – найбільший та найпотужніший у світі транспортний літак, створений київським КБ імені Антонова.

Ан-225 з максимальною злітною масою 640 т є найважчим літаком у світі.

У березні 1989 року “Мрія” з вантажем 156,3 тонни піднялася в повітря і за 3 години 45 хвилин польоту встановила 110 світових рекордів за швидкістю, висотою, вантажопідйомністю.

У листопаді 2004 року Міжнародна федерація повітроплавання внесла Ан-225 до Книги рекордів Гіннеса за його 240 рекордів.

Літак активно використовувався під час пандемії коронавірусу. Зокрема, у квітні 2020-го літак доставив з Китаю до Києва 103 тонни медичних засобів для боротьби із коронавірусом.

“Мрія” також брала участь у параді до 30-річчя Незалежності України.

Читайте також:
“Нептун”, Bayraktar, “Мрія” і багато красивих людей:
у Києві провели першу репетицію параду військ. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна