У боях на Донбасі загинув Данило Ляшук “Моджехед”, який був засуджений у справі “Торнадо”

У боях у на сході, захищаючи Україну, загинув білоруський доброволець ЗСУ Данило Ляшук із позивним “Моджахед”.

Це 1 квітня підтвердили на його офіційній сторінці у телеграмі.

“На жаль, ми вимушені сповістити про загибель нашого друга, нашого брата, нашої рідної людини. Ти був народжений героєм, ти загинув як герой. Ми всі будемо пам’ятати тебе вічно”, – йдеться в подомленні у телеграм-каналі “Deni Vendetti (Моджахед).

У групі “Іслам в Україні” розповіли, що боєць був смертельно поранений на Бахмутському напрямку.

Данило Ляшук

Побратими просять владу надати полеглому командирові звання Героя України, а також посмертно надати йому українське громадянство.

Чим відомий “Моджахед” Ляшук

Данило (Данііл) Олександрович Ляшук, відомий також під псевдонімами Моджахед та Deni Vendetti, народився 1 листопада 1995 року в Бресті, Білорусь. Засуджений у кримінальній справі роти “Торнадо”.

На війні з російськими загарбниками – засновник бойової групи Vendetta, військовослужбовець Збройних сил України.

У віці 14 років переїхав до Криму, де здобув освіту моряка у Севастопольському національному технічному університеті (СевНТУ). Був музикантом-репером.

Після анексії Криму у 2014 році Ляшук прийняв рішення воювати на боці України у лавах роти МВС “Торнадо”, брав участь в АТО.

19 січня 2015 року у районі станиці Луганської отримав поранення.

Того ж року Ляшук був затриманий у кримінальній справі щодо бійців батальйону “Торнадо”. Ляшуку були висунуті обвинувачення у низці важких злочинів, які він відкидав. У Генеральній прокуратурі встановили, що бійці “Торнадо” в Луганській області викрадали людей, ґвалтували, вбивали, мародерствували.

Роту розформували, а 12 осіб, включно з Ляшуком, на початку 2017 року були засуджені до позбавлення волі термінами 5-11 років (Ляшук – на 10 років, хоча прокурор просив 15).

Судові засідання в цій справі відбувалися на тлі зіткнень із поліцією й масових вуличних протестів прихильників “Торнадо”. Самі “торнадівці” в залі суду вдавалися до демонстративних акцій приниження суддів і прокурорів, зокрема обливали учасників процесу сечею.

Обвинувачені бійці “Торнадо” в суді, 2016 рік

У 2017 році, за даними Мін’юсту, Ляшук визнавав, що це він вивісив заборонений в Україні нацистський прапор з вікна камери Лук’янівського СІЗО.

Згодом Ляшук заявляв, що не знав про кримінальні мотиви Руслана Онищенка (командира роти “Торнадо”, засудженого до 11 років позбавлення волі) та його заробітки на контрабандних потоках.

У червні 2021 року Данило Ляшук був звільнений за рішенням суду за “законом Савченко”.

Після початку повномасштабної війни Росії проти України “Моджахед” знову пішов на фронт. За даними його кола, захищав Київ та передмістя Києва як доброволець. Навесні 2022 року брав участь у боях за Харків. У липні 2022 року став до лав ЗСУ. Був направлений на захист Миколаївщини, брав участь у бойових діях на окупованих територіях Херсонської області. 18 серпня 2022 року під час виконання бойового завдання був вдруге важко поранений – отримав осколочне ураження живота, легень та печінки. Після низки операцій та реабілітації знову став у стрій.

Станом на початок 2023 року Ляшук був військовослужбовцем в лавах Збройних сил України.

Мав крайньо праві погляди. Сповідував іслам.

Читайте також:
“У нас були Гори, у нас були крила… але війною накрило”. В боях за Бахмут загинув відомий мандрівник Орест Кінаш

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна