“У нас були Гори, у нас були крила… але війною накрило”. В боях за Бахмут загинув відомий мандрівник Орест Кінаш

Орест Кінаш. Фото з ФБ

У боях за Бахмут загинув відомий у туристичній спільноті України мандрівник і фахівець зі сходження в гори, офіцер 53-ї окремої механізованої бригади Орест Кінаш зі Львівщини.

Про загибель бійця повідомляють у соцмережах його родичі, друзі та побратими по війську і туристичній спільноті.

“Воїн із добрими очима, великим серцем і усмішкою. Завжди трохи змучений, бо весь час приділяв свому підрозділу. Намагався вести за собою і бути прикладом. Але при спілкуванні з ним не покидало відчуття – не тут його місце! Не це його покликання! Він мав водити людей в гори, а не в бій. І вчити ставити намети, а не облаштовувати позиції”, – пише військовослужбовець Максим Логаш.

Він розповів, що за два тижні до загибелі Кінаш отримав осколкове поранення, проте все одно відбув ще три дні на позиціях – до ротації. Потім – відмовився від госпіталізації, погодившись тільки на десять днів звільнення від служби. “Вийшов одразу на перший же день після закінчення. І загинув”.

Орест Кінаш. Фото з ФБ

На сторінці Ореста Кінаша у фейсбуці в розділі “Про себе” написано:

“У нас були Гори, у нас були крила,
Літати би… але війною накрило…”

Він був досвідченим організатором гірських походів, експертом із гірських сходжень, автором проєкту O.K. Travel Studio. Здійснив безліч походів Карпатами, сходження в горах Кавказу (Казбек, Шхара), на Памірі, в Туреччині.

“Завжди усміхнений, завжди на позитиві. Постійно питався “Все нормально?” До Ореста завжди можна було звернутися за порадою”, – пише Олександр Бондаренко Captain Dzembronia (сторінка “Туристично-інформаційний центр”).

І розповідає, що навіть після того, як Орест почав водити групи в гори світу, знайомити з вершинами різних країн, він ніколи не забував про рідні українські Карпати. І завжди підходив до справи серйозно: наприклад, коли планував тур у гуцульське Різдво, то планував його зробити максимально автентичним, щоб занурити туристів, наприклад, в атмосферу Криворівні.

“Орест завжди ставився з повагою до справи – до гір, до культури, до людей. Коли постала потреба – взяв зброю в руки і пішов захищати нашу країну. Він гідний того, щоб колись на території звільненого від росіян Кавказу один із цих піків, названих на честь тиранів, перейменувати на Пік Кінаша. І тоді, піднявшись на гору, розгорнувши синьо-жовтий стяг, українські альпіністи скажуть: “Все нормально, Оресте. Все нормально”, – додав Бондаренко.

Як пише друг Олександр Ющик, прощання з Орестом Кінашем відбудеться спершу на рідній Дрогобиччині, в селі Вулечне (4 квітня відправа в церкві, а 5-го чи 6-го – саме прощання, точніше буде відомо згодом). Звідти героя проведуть в останню путь на Київ, де його поховають.

Картка для допомоги родині: 5168 7456 0505 5679 (Інна Кінаш).

Орест-Кінаш-2 Орест-Кінаш-4 Орест-Кінаш-3
<
>
Орест Кінаш. Фото з ФБ

Читайте також:
У бою за Бахмут загинув культуролог та дослідник Євген Гулевич

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна