У Єкатеринбурзі ФСБ затримала за “шпигунство” американського репортера, який проводив розслідування про ПВК “Вагнера”

Американський журналіст видання The Wall Street Journal Еван Гершкович був затриманий ФСБ у Єкатеринбурзі за підозрою у шпигунстві “при спробі отримання секретних відомостей”. Відомо, що він готував матеріал про ПВК “Вагнера”.

Про затримання 30 березня повідомляють російські ЗМІ з посиланням на центр громадських зв’язків Федеральної служби безпеки.

“Федеральною службою безпеки Російської Федерації припинено протиправну діяльність акредитованого при МЗС Росії кореспондента московського бюро американської газети The Wall Street Journal громадянина США Гершковича Евана, 1991 р.н., підозрюваного у шпигунстві на користь американського уряду”, – заявили у спецслужбі.

За твердженням ФСБ, Гершкович, “діючи за завданням американської сторони, здійснював збір відомостей, що становлять державну таємницю, про діяльність одного з підприємств російського військово-промислового комплексу”.

Слідче управління ФСБ Росії порушило щодо громадянина США кримінальну справу за ст. 276 КК РФ (шпигунство). Журналістові загрожує покарання до 20 років ув’язнення.

Про зникнення Гершковича в Єкатеринбурзі стало відомо 29 березня. Як пише “Медуза” з посиланням на сайт 66.ru, місцевий піарник Ярослав Ширшиков, який супроводжував журналіста в місті, розповів, що Гершкович приїхав до Єкатеринбурга, щоб написати матеріал про ПВК “Вагнера” й участь найманців у так званій “спецоперації” в Україні.

“Він приїхав у велику експедицію. Найголовніше, що його цікавило, це ставлення до ПВК “Вагнера” та „спецоперації“ взагалі. Наша еміграція сказала, з ким можна поговорити у Єкатеринбурзі. Чому Єкатеринбург? [Засновник “Групи Вагнера” Євген] Пригожин кілька разів “стрибав” на Єкатеринбург, і його тут відшивали. Еван ніде публічно не писав [про поїздку], і я його кулуарно водив по різних спікерами, вдалося уникнути провокації. Поїздкою він взагалі залишився задоволений”, – розповів Ширшиков.

29 березня в уральських ЗМІ з’явилася новина, що в Єкатеринбурзі силовики затримали чоловіка біля ресторану Bukowski Grill, натягнувши йому на голову светр. Імовірно, це був Гершкович.

Еван Гершкович (Evan Gershkovich) – репортер, який висвітлює для WSJ теми Росії, України та колишнього Радянського Союзу. Працював як кореспондент у Москві. Раніше був репортером Agence France-Presse і Moscow Times, а також асистентом у New York Times.
Наразі остання його публікація на сайті WSJ – від 28 березня, із заголовком “Російська економіка починає руйнуватися”.

Читайте також:
Обмін ув’язненими: Росія відпустила баскетболістку зі США в обмін на торговця зброєю Бута

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.