Обмін ув’язненими: Росія відпустила баскетболістку зі США в обмін на торговця зброєю Бута

Сполучені Штати і Росія провели обмін ув’язненими: Кремль погодився відпустити засуджену нібито за контрабанду наркотиків американську баскетболістку Брітні Грайнер, а США натомість віддали російського бізнесмена Віктора Бута, що відбував 25-річний термін покарання за торгівлю зброєю.

Обмін відбувся в четвер, 8 грудня, в аеропорту Абу-Дабі (ОАЕ), повідомляє CNN.

За інформацією телеканалу, остаточна домовленість між США та РФ була укладена протягом останніх 48 годин перед обміном.

Справа Брітні Грайнер

Дворазову олімпійську чемпіонку, зірку жіночої Національної баскетбольної асоціації Брітні Грайнер заарештували в лютому 2022 року в московському аеропорту: в її сумці виявили картриджі для електронних сигарет з олією канабісу (дозволена в багатьох країнах олія медичної марихуани).

У серпні Грайнер засудили до 9 років колонії за звинуваченнями у незаконному перевезенні наркотичних речовин. Її утримували у жіночій виправній колонії ІК-2 у віддаленому селі Явас у Мордовії, за 500 км на південний схід від столиці.

Справа Віктора Бута

Віктор Бут – колишній офіцер військово-повітряних сил СРСР і один із найвідоміших у світі торговців зброєю.

У 2010 році його екстрадували з Таїланду до США після спецоперації Агентства з боротьби з наркотиками (DEA).

Суд присяжних у Нью-Йорку визнав “збройного барона” винним у змові з метою вбивства американців та офіційних осіб США, постачанні зенітних ракет і пособництві терористичній організації.

Сам Бут стверджував, що він просто підприємець із законним міжнародним транспортним бізнесом, неправомірно звинувачений у спробі озброїти південноамериканських повстанців – “жертв політичних махінацій США” (йдеться про колумбійське збройне угруповання).

Проте присяжні йому не повірили, і росіянин отримав 25 років ув’язнення.

* * *

Пол Вілан у суді в Москві, Росія, 23 серпня 2019 р. Фото: Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images

 

Раніше США намагалися обміняти Віктора Бута на Пола Вілана – американського громадянина, колишнього морського піхотинця. Він був затриманий у Москві в грудні 2018 року й засуджений російським судом до 16 років колонії суворого режиму за звинуваченням у шпигунстві. Сам американець його категорично спростовує.

Вілана також утримують у колонії в Мордовії. У листопаді він потрапив до тюремної лікарні через погане самопочуття.

Проте, як випливає з коментарів американських чиновників (які ЗМІ цитують як анонімні джерела), Кремль дав зрозуміти, що питання обміну Вілана не стоїть, і готові відпустити лише Грайнер. При цьому її росіяни також погоджувалися обміняти виключно на Бута.

Як запевнив на брифінгу з приводу обміну ув’язненими президент США Джо Байден,

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна