ПЦУ утворила свій монастир у Почаївській лаврі

Синод Православної церкви України вирішив утворити релігійну організацію “Почаївська Свято-Успенська лавра”, поки саме приміщення Лаври в Почаєві ще перебуває в оренді в “УПЦ Московського патріархату”.

Про це йдеться в рішенні Синоду ПЦУ від 28 березня.

“У складі Тернопільської єпархії Православної Церкви України було утворено релігійну організацію “Почаївська Свято-Успенська Лавра Тернопільської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України)”, священноархімандритом якої був затверджений митрополит Тернопільський і Кременецький Нестор”, – сказано в повідомленні.

Синод також підтримав позицію предстоятеля ПЦУ Епіфанія, викладену в його зверненні до братії Києво-Печерської лаври. ПЦУ закликала братію Лаври до єднання в лоні помісної Української православної церкви.

Синод також вважає, що необхідно зберегти в Лаврі чернече життя та неперервні звершення богослужінь. Тому в ПЦУ вирішили прохати виділити для чернечого життя, богослужбової та іншої релігійної діяльності “Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (чоловічий монастир)” приміщення на території комплексу Києво-Печерської лаври.

За поданням Синодальної комісії з питань канонізації святих був приєднаний до лику святих Митрополит Київський, Галицький і всієї Малої Руси Рафаїл (Заборовський) (1676-1747 рр.).

Крім іншого, Священний Синод ПЦУ прийняв Заяву, в якій підкреслив неприйнятність законопроекту № 9103 про інститут “реєстрованого партнерства” “як такого, що суперечить природному Богом встановленому закону, порушує норми Конституції України щодо визначення шлюбу як союзу одного чоловіка і однієї жінки, несе загрозу для суспільної моралі, зокрема для морального і психологічного здоров’я дітей та їхнього права на виховання в сім’ї, створеній на підставі шлюбу чоловіка і жінки, та погіршуватиме демографічну ситуацію в Україні”. Синод доручив Блаженнійшому Митрополиту Київському і всієї України Епіфанію надіслати відповідні листи до Верховної Ради, президента та Кабінету Міністрів України.

Передісторія

Нагадаємо, 24 травня 2022 року ПЦУ так само утворила власний чоловічий монастир для Києво-Печерської лаври, поки там ще залишалася церква Московського патріархату. На початку грудня Мін’юст зареєстрував один із монастирів ПЦУ у Києво-Печерській лаврі. 7 січня 2023 року глава ПЦУ, митрополит Епіфаній відправив першу різдвяну службу в Лаврі.
За рішенням Міністерства культури, договір оренди Лаври в Києві з “УПЦ МП” припинено, і до 29 березня попи Московського патріархату мають залишити Лаврський заповідник включно з Нижньою лаврою.

Почаївську лавру передали в оренду “УПЦ МП” у 2003 році, цей договір діє до 2052 року. До комплексу Почаївської лаври входить 18 споруд. Шість із них перебувають на балансі Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника.

У лютому 2023 року голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко повідомив про перше засідання робочої групи, яка вивчає правомірність використання комплексу Почаївської Свято-Успенської лаври Московським патріархатом.

Крім того, Українська греко-католицька церква хоче отримати право проводити богослужіння у Почаївській лаврі.

Читайте також:
“Наш фонд більше ні ногою в цей розсадник “ждунів”: волонтер і футболіст Зозуля обурений отримувачами гумдопомоги у Святогірській лаврі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна