У Києві попрощалися з науковцем і воїном Біжаном Шароповим

У Києві попрощалися із захисником України, біофізиком і громадським активістом Біжаном Шароповим.

Провести героя в останню путь на майдан Незалежності в понеділок, 20 березня, прийшли сотні людей.

32-річний науковець загинув у квітні 2022 року на Харківщині. Його група пішла на прорив із ворожого оточення, прикриваючи вихід із Борової свого та інших підрозділів. Авто, в якому Шаропов перебував з іншими бійцями, було розстріляне зі стрілецької зброї.

Загиблих поховали у братській могилі. Потім, коли Ізюм та території біля нього звільнили, відбулася ексгумація тіл.

Про те, що серед похованих є Біжан Шаропов, стало відомо в лютому 2023-го, після першої ДНК-експертизи. До цього часу він вважався зниклим безвісти.

“Він був людиною науки й демократії. Ми не можемо передати, як нас вразила його загибель. Пам’ять про Біжана буде частиною нашого життя, культури Києво-Могилянської академії. Будемо щодня нагадувати про його подвиг. Сьогодні тут були академіки… Це була така “зірочка”! — сказав під час прощання з воїном Сергій Квіт, президент Національного університету “Києво-Могилянська академія”, на природничому факультеті якої навчався Шаропов.

У цивільному житті Біжан писав книгу про війну. Та передусім – займався наукою, досліджував роботу мозку, зокрема важкі захворювання (онкологічні, хворобу Альцгеймера тощо).

“Він прийшов до нас в інститут ще студентом Могилянської академії, але вже тоді показав виняткову енергію, виняткову мотивацію і взагалі обіцяв бути одним із наших видатних, найвидатніших наших молодих вчених”, – розповів завідувач лабораторії інституту фізіології імені О. О. Богомольця Ярослав Шуба.

Шаропов народився 1989 року в Душанбе (Таджикистан), але з 1995 року із родиною мешкав у Києві.

Був активним учасником Революції гідності. Після початку російської агресії на сході 24-річний біолог  вступив у добровольчий батальйон “Айдар” і майже рік (у 2014-2015) воював на Луганщині.

У 2016 році заснував приватну біотехнологічну компанію “Українські генетичні технології” з виробництва реактивів для біологічних лабораторних досліджень в Україні.

“Ми сиділи на Луганській ТЕС під обстрілами, нам було нудно, і ми вирішили зробити бізнес, щоб розвивати економіку. Вирішили виробляти хімічні реактиви”, – писав Біжан Шаропов 9 вересня 2017 року.Навесні 2020 року ця компанія оголосила про створення тест-системи на основі ПЛР для виявлення збудника коронавірусної хвороби.

Автор публіцистичних статей на тему українського націоналізму. Також друкувався у збірці ветеранської прози “Голос війни”.

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Біжан Шаропов повернувся до війська. Спочатку боронив Київщину, а потім вирушив на схід. Із квітня 2022 вважався зниклим безвісти.

“Ми потрапили в населеному пункті Борова Харківської області в оточення, російські війська взяли нас в кільце і при спробі прориву ми попали в засаду, де відкрився вогонь зі стрілецької зброї. Але нарвавшись на цю засідку, ми таким чином прикрили відхід інших наших сил. Ця жертва, в яку принесли себе хлопці, врятувала близько півсотні людей з інших підрозділів”, – наголосив командир групи 12-ї роти спецпризначення 112-ї бригади Василь Антоняк.

Поховали Біжана на київському військовому цвинтарі на Лук’янівці.

Читайте також:
“Сила буде на боці ворога, а за нас – час”. Історія майданівця і науковця Біжана Шаропова, який загинув за Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна