В Аризоні перевіряють навички українських пілотів перед навчанням на F-16

На базі Військово-повітряних сил США в Аризоні американські фахівці перевіряють навички українських пілотів для можливого навчання на винищувачах F-16.

Про це 5 березня повідомив сайт каналу CNN.

“Два українські пілоти наразі перебувають на військовій базі у США, де їхні навички перевіряють на авіасимуляторах, щоб зрозуміти, скільки часу їм знадобиться, щоб навчитися керувати різними військовими літаками, включно з F-16”, – ідеться в повідомленні.

Оцінку вмінь українських пілотів проводить 162-й винищувальний авіаполк Національної гвардії Аризони, який спеціалізується на навчаннях на винищувачах F-16.

Американський чиновник розповів каналу, що українські пілоти прибули в Тусон, штат Аризона, для ознайомлення в рамках постійного діалогу між українськими та американським військовими.

“Це, по суті, спілкування з персоналом ВПС і спостереження за тим, як працюють ВПС США”, – розповів він.

CNN відзначає, що хоча наразі немає жодних ознак льотної підготовки українських пілотів, їхня присутність на базі в Аризоні може означати, що США не зачинили двері для надання Україні F-16.

Джерело також повідомило CNN, що незабаром ще 10 українських пілотів можуть приїхати до США для аналогічної оцінки й атестації.

Про сам запит Києва на американські літаки CNN пише так: “Останніми днями українські високопосадовці активізували публічну кампанію лобіювання [надання] винищувачів F-16 американського виробництва, стверджуючи, що вони їм терміново потрібні для захисту від російських ракетних і безпілотних атак.
Але цей порив зі скептицизмом зустріли офіційні особи США та країн-союзників, які стверджують, що реактивні літаки були б непрактичними, як через те, що потребують значної підготовки, так і через те, що Росія має потужні зенітні системи, які можуть легко їх збити.
Більше спантеличило офіційних осіб США те, чому Україна почала публічно просити про F-16, тоді як у приватних розмовах літаки рідко згадуються на першому місці в списку запитів для українських озброєнь.
У приватних розмовах представників США в Пентагоні та Білому домі з українцями за останні кілька місяців винищувачі не займали високого місця в списку пріоритетів України, кажуть чиновники. Натомість Україна була набагато більше зосереджена на ракетах великої дальності, які США не бажають передавати, а також на більшій кількості боєприпасів, засобів протиповітряної оборони та танків, які зараз уже в дорозі після драматичних публічних дебатів серед союзників по НАТО”.

Нагадаємо, в лютому американський командувач військ НАТО в Європі генерал Крістофер Каволі підтримав надання Україні F-16 і сильніших ракет для перемоги.

Читайте також:
Пілот Karaya назвав чотири причини, чому Україні потрібні F-16

Резніков пояснив, як розуміти “ні” Байдена щодо надання F-16

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна