Генасамблея ООН ухвалила українську “формулу миру”: шкідливі поправки відхилили

Генеральна Асамблея ООН на надзвичайній сесії в четвер, 23 лютого, більшістю голосів схвалила проєкт резолюції, який інкорпорує ключові положення запропонованої восени 2022 року Україною “формули миру” – плану з десяти пунктів, покликаному завершити повномасштабне російське вторгнення в Україні.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

Серед іншого, документ містить вимогу до Росії “негайно, повністю і беззастережно вивести всі свої збройні сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів“.

Також у резолюції міститься заклик до належного поводження з військовополоненими, повного дотримання міжнародного гуманітарного права, “негайного припинення атак на критично важливу інфраструктуру України”.

Окремо згадана необхідність “забезпечити відповідальність за найтяжчі злочини за міжнародним правом, скоєні на території України, шляхом проведення належних, справедливих і незалежних розслідувань і судового переслідування на національному або міжнародному рівні”.

Резолюція також закликає держави-члени ООН співпрацювати для подолання глобальних наслідків повномасштабної війни РФ проти України й “підкреслює, що заходи для досягнення всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні повинні враховувати ці чинники”.

“За” резолюцію проголосувала 141 держава.

Ще 32 держави під час голосування утримались, а сім країн виступили проти: Білорусь, КНДР, Еритрея, Малі, Нікарагуа, Росія і Сирія.

Порівнюючи з подібним голосуванням у ГА ООН 2 березня 2022 року, після повномасштабного вторгнення РФ: тоді “за” Україну також проголосувала 141 країна. Але “проти” було 5. А зараз “проти” – 7.
Дві країни, які додалися до табору Росії – Нікарагуа й Малі (торік вони “утрималися”).

Водночас Генасамблея ООН відхилила дві поправки Білорусі, які мали на меті “розмити” резолюцію. У першій ішлося про засудження заяв іноземних лідерів щодо “Мінських угод”, а в іншій – заклик припинити військову допомогу Україні.

Як відомо, президент України у своєму виступі на саміті G20 восени 2022 року представив “формулу миру” з 10 пунктів, яка охоплює такі питання, як безпека, у тому числі продовольча і енергетична, а також виведення російських військ з української території.

Пізніше цьому мирному плану висловили підтримку, серед іншого, США, Європейський Союз і Туреччина, а українська сторона говорила про намір провести захід, присвячений “формулі миру”, до річниці повномасштабного вторгнення.

Читайте також:
Зеленський розповів, коли в ГА ООН голосуватимуть за українську “формулу миру”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна