Польща отримала орендований у США розвідник MQ-9 Reaper

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак повідомив, що Польща отримала розвідувальний БПЛА MQ-9A Reaper, орендований у США в рамках “термінової оперативної необхідності”.

Про це глава МО Польщі написав у твіттері в неділю, 12 лютого.

Як відзначає Блащак, безпілотник “служитиме в повітряних силах, зокрема здійснюватиме розвідку на наших східних кордонах”.

Оренда MQ-9 Reaper армією Польщі стала вимушеним проміжним рішенням. Так, ще в середині березня 2022 року, через декілька тижнів після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, Польща вирішила закупити американські розвідувально-ударні безпілотники MQ-9B Reaper “Жнець” для посилення власних можливостей.
Згодом у Польщі вирішили, що не можуть надто довго чекати свої MQ-9B Reaper, постачання яких затягується. І в у другій половині жовтня підписали договір оренди з США на поставку БПЛА. “Жнець” прибув у Польщу через три з половиною місяці.

Цей договір передбачає надання розвідувального обслуговування з використанням безпілотного розвідувального комплексу MQ-9A Reaper і триватиме, доки поляки не отримають уже власні безпілотники.

Читайте також:
Артилеристи ЗСУ отримали комплекс аеророзвідки PD-2, на який скинулася ІТ-спільнота

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна