Артилеристи ЗСУ отримали комплекс аеророзвідки PD-2, на який скинулася ІТ-спільнота

Артилеристи Збройних сил України отримали перший безпілотний авіакомплекс PD-2, на який до Дня Незалежності збирала кошти українська ІТ-спільнота.

Про це в суботу, 11 лютого, повідомив директор благодійного фонду “Повернись живим” Тарас Чмут, який реалізував замовлення комплексу для ЗСУ.

“Перший з 11 безпілотних авіаційних комплексів оперативно-тактичного рівня PD-2 вже у військах. Два літаки, наземна станція керування змонтовані на новому повнопривідному кастомізованому шасі від Torsus. Звичайно, з пакетом навчання особового складу та технічної підтримки”, – розповів Чмут у фейсбуці.

Він нагадав, що цей проєкт реалізовано спільно DOU та Uklon, які зібрали 31 мільйон до 31-ї річниці Незалежності України.

“Комплекс пішов українським артилеристам — тим, хто забезпечує розвідку, ідентифікацію цілей та цілевказання на оперативно-тактичну глибу роботи нашої артилерії та реактивних систем”, – зазначив Чмут.

Пульт управління комплексу БПЛА PD-2. Фото: “Повернись живим”

БПЛА PD-2 виробляє українська компанія “Укрспецсистемс” (UkrSpecSystems).

Глибина розвідки комплексу сягає 180 кілометрів, тривалість польоту — до 8 годин.

Комплекс призначений для проведення повітряної розвідки та бойового застосування як носій бомбового навантаження з бойовою частиною вагою до 3 кг.

Може злітати зі злітної смуги (“по-літаковому”), але також оснащується модулями системи вертикального зльоту та посадки, що робить його апаратом вертикального злету та приземлення (VTOL — Vertical Take-Off and Landing).

“Рішення, яке придбав “Повернись живим”, увібрало в себе багаторічний досвід експлуатації систем PD-2 в АТО/ООС та останні технічні серійні рішення щодо стійкості до російського РЕБу.
Але головна особливість — це розміщення всього [комплексу] на повнопривідному авто для комфортної цілодобової роботи екіпажу! На відміну від держави, ми купуємо найостанніші версії БПЛА та забезпечуємо найкомфортніші умови для роботи людей!” – додав Чмут.

Читайте також:
Міноборони уклало 16 держконтрактів із українськими виробниками БПЛА

Передісторія

Як інформувала “Новинарня“, з нагоди 31-річчя Незалежності спільнота програмістів України зібрала 31 мільйон гривень на допомогу Збройним силам. Ці кошти були спрямовані на безпілотний літальний комплекс PD-2 для повітряної розвідки та бойового застосування.

Це була друга така фандрайзингова кампанія від DOU. Попереднього разу, 6-7 травня 2022 року, ІТ-спільнота зібрала 30 млн грн на комплекс PD-2 лише за одну добу. Цього разу, щоб закрити збір, знадобилося трохи більше п’яти діб.

Найбільші пожертви зробили такі компанії: Yalantis – $31 тис., Uklon, Grammarly, Creatio, GoIT – по 1 млн грн.

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна