“Те, що відрізняє нас від ворога”: в Україні запустили проєкт популяризації українського контенту напротивагу російському

В Україні запустили проєкт Плюсуй українську”, спрямований на популяризацію нашої мови та культури, зокрема в соцмережах, та викорінення російського контенту, який досі залишається поширеним в українському сегменті інтернету.

Про це повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Наша мова – це те, що відрізняє нас від ворога. Без неї — не буде України. Саме тому радо анонсуємо вам спільний проєкт групи 1+1 media, МКІП та альтернативного медіа WAW. “Плюсуй українську”, – проєкт, спрямований на популяризацію української мови та культури, викоренення російського контенту з медіаполя та формування звички спілкуватися як вдома, так і в інших сферах життя українською”, – йдеться у повідомленні.

Проєкт, що реалізуватиметься протягом 2023 року, передбачає розміщення актуального освітнього контенту, який допоможе вивчити українську незалежно від віку чи рівня підготовки; інтервʼю з “народними” амбасадорами української мови, які формують нову культуру та руйнують будь-які міфи, насаджені РФ, тощо.

Серед завдань, на яких обіцяє зосередитися команда проєкту, — збільшення українськомовного середовища в контексті соціальних мереж.

Як зазначають у МКІП, згідно з дослідженням Центру контент-аналізу, проведеним у червні 2022 року, російська мова втратила домінантне становище в українському сегменті соціальних мереж.

Водночас, якщо розглядати найпоширеніші платформи разом, російська ще помітно переважає (37% дописів українською мовою проти 63% російською).

Як обіцяють ініціатори, проєкт популяризуватиме українських творців контенту і “діячів, що формують нову українську культуру та руйнують будь-які міфи, насаджені ринком РФ, про те, що “український контент не може бути настільки популярним в YouTube, як російський”, що “жарти українською не смішні” тощо.

За словами гендиректора 1+1 media Ярослава Пахольчука, проєкт “Плюсуй українську” був запланований на весну 2022 року, а в лютому-2022 його навіть презентували.

“Проте початок повномасштабної війни відкоригував наші плани, ми зосередилися на протидії РФ на інформаційному фронті і всі зусилля спрямували в цей напрям роботи. Однак актуальність проєкту, який популяризуватиме українську мову, допомагатиме викорінювати російський контент з нашого медіаполя – тільки зросла. Тому ми допрацювали ініціативу, залучили до партнерства МКІП та WAW, десятки лідерів думок, які мають колосальну аудиторію”, – пояснив Пахольчук.

Як обіцяють учасники проєкту з “альтернативного медіа WAW”, що два тижні в YouTube, Instagram, Facebook та на телебаченні публікуватимуться відео на актуальні теми: про лінгвоцид, який чинили Росія проти України століттями, про культурну експансію РФ, про те, як перегляд чи прослуховування російського контенту допомагає армії РФ у цій великій війні тощо.

“Мета таких роликів – ввести поняття “інформаційна гігієна” при споживанні контенту серед українців та продемонструвати, як якісно може змінитися життя кожного, якщо почати розмовляти українською чи всіляко покращувати свої знання мови”, – зазначається в повідомленні.

“Наша мета – за допомогою контенту продемонструвати й українцям, і міжнародній аудиторії, що українська мова – аж ніяк не “діалект російської”, на чому часто акцентують увагу російські пропагандисти. Ми також прагнемо знизити напруженість в мовному питанні в українському суспільстві, оновити образ української мови: від “наймелодійніша”, “солов’їна” перейти в категорії “добро”, “світло”, “сміливість”, “нескореність”, “родина”. Українська – це мова героїв, і саме такий наратив ми будемо масштабувати”, – зазначила співзасновниця WAW Ірина Никончук.

Читайте також:
Україна стала моноетнічною державою, у мовному питанні утвердився консенсус, – соціологія

Росія влаштувала на окупованих територіях лінгвоцид української, – мовний омбудсмен

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна