35 країн домовилися блокувати участь росіян і білорусів в Олімпіаді

Група міністрів спорту з 35 країн, включаючи США, Британію, Францію, Німеччину, Канаду, Японію та Австралію, домовилися вимагати відсторонення російських і білоруських спортсменів від участі в Олімпіаді 2024 року.

Про це повідомила міністерка спорту Литви Юргіта Шюгждінене за підсумками міністерської зустрічі, яка була проведена 10 лютого щодо питання можливої участі РФ та РБ в Олімпіаді-2024.

“На спільній дистанційній зустрічі міністрів, відповідальних за спорт у Європі та інших країнах світу, було домовлено підготувати спільну заяву, щоб запобігти спробам повернення спортсменів, які представляють Росію та Білорусь, на міжнародні спортивні змагання”, – повідомили в латвійському відомстві.

Президент України Володимир Зеленський звернувся до міністрів, висловивши безкомпромісну позицію України. За його словами, Росія обрала шлях терору, тому їй не місце в цивілізованому світі. Президент зазначив, що лише деякі спортсмени з країн-агресорів засудили війну, тоді як більшість спортсменів РФ і РБ пов’язані з військовими структурами. За словами Зеленського, війна Росії не може бути прикрита ні нейтралітетом, ні білим прапором на Олімпіаді.

Учасники міністерської зустрічі підтримали цю позицію.

“Ми пропонуємо не дозволяти російським та білоруським атлетам змагатися на жодних міжнародних змаганнях, включно з Олімпійськими іграми, допоки війна в Україні триває. Наша позиція, як політиків у сфері спорту, має бути сильною та єдиною, не можемо дозволити, щоб цим користалися. Тиск на Росію та Білорусь – дуже важливий. Литва підтримуватиме і доєднується до всіх ініціатив та зусиль, щоб унеможливити повернення російських та білоруських атлетів до міжнародних змагань, якщо ці зусилля збігаються з нашою чіткою позицією”, – сказала Юргіта Шюгждінене, яку цитує сайт міністерства освіти, науки і спорту Латвії.

Повний перелік країн, які підтримали це звернення, наразі невідомий.

Зазначається, що серед тих, хто підтримав ці вимоги, є США, Велика Британія, Німеччина, Франція, Польща, Нідерланди, Канада, Австралія, Японія, країни Балтії та Скандинавії.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Латвія готова бойкотувати Олімпіаду, якщо на ній будуть росіяни й білоруси.

Контекст і реакція України

25 січня Міжнародний олімпійський комітет оприлюднив заяву нібито “про солідарність з Україною”, але в ній було задекларовано намір вивчити можливість повернення росіян та білорусів до змагань “під нейтральним прапором”. Пізніше президент МОК Томас Бах кілька разів підтвердив лінію на допуск російських спортсменів до Олімпіади-2024 у Парижі.

В Україні на це відреагували заявою про готовність бойкотувати Олімпіаду. Також Київ почав міжнародну кампанію з метою недопущення Росії до змагань.

Президент Володимир Зеленський висловив розчарування заявою МОК та запросив Томаса Баха в Бахмут, а міністр закордонних справ – у Дружківку, де ракетний удар росіян зруйнував хокейну арену.

У зверненні 27 січня Зеленський заявив, що тиранії використовують порт для своїх ідеологічних інтересів, що в таких умовах не може бути нейтральності та що навіть нейтральний прапор Росії буде заплямований кров’ю.

“Я неодноразово із ним (Бахом) говорив. І так і не почув, як він збирається захищати спорт від пропаганди війни”, – зазначив Зеленський.

Він написав листа Макрону із закликом не допускати російських атлетів до участі в Олімпіаді. На цю позицію стали багато іноземних лідерів та політиків, зокрема мер Парижа.

Читайте також:
Переговори Зеленського на Даунінг-стріт: нова зброя, формула миру, Олімпіада без РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна