Латвія готова бойкотувати Олімпіаду, якщо на ній будуть росіяни й білоруси

Латвія не братиме участі в Олімпійських іграх разом із Росією та Білоруссю, якщо на момент проведення Олімпіади агресія РФ проти України продовжуватиметься.

Про це сказав в інтерв’ю LTV 31 січня президент Латвійського олімпійського комітету Жорж Тікмер, передає Delfi.

“Позиція Латвії така – якби ці Ігри відбулися зараз і в них брали б участь спортсмени з Росії та Білорусі, я думаю, що збірна Латвії не поїхала б на ці Ігри”, – сказав Тікмер.

“Ми сподіваємось, що війна закінчиться, Україна переможе. Це буде абсолютно нова ситуація та нові правила гри. Зрозуміло, у цьому випадку латвійські спортсмени теж матимуть змогу брати участь у таких Олімпійських іграх”, – зазначив глава НОК Латвії.

Латвійський НОК планує запропонувати спортивним федераціям країни звернутися до міжнародних федерацій із закликом не допускати спортсменів з РФ та Білорусі до участі у кваліфікаційних змаганнях Олімпійських ігор.

Водночас Олімпійська рада Азії (ОРА) оголосила в четвер, що спортсмени з Росії та Білорусі будуть допущені до участі в Азіатських іграх цього року, але поки що невідомо, чи зможуть вони виконувати критерії кваліфікації олімпійських ігор.

Контекст

25 січня МОК оприлюднив заяву, в якій заяві задекларовано намір “вивчити можливість” повернення росіян та білорусів до змагань із дотриманням умов – під нейтральним прапором та за умови заперечення агресії проти України.

Пізніше таку позицію повторив президент МОК Томас Бах – він сказав, що “бойкот не відповідає нашій місії”, та підтвердив намір повернути у великий спорт росіян під білим прапором.

В Україні на це відреагували заявою про готовність бойкотувати Олімпіаду-2024. Зокрема це припускає міністр молоді та спорту, президент НОК Вадим Гутцайт.

Президент України Володимир Зеленський висловив розчарування заявою МОК та запросив Томаса Баха в Бахмут, а міністр закордонних справ – у Дружківку, де ракетний удар росіян зруйнував хокейну арену. Зеленський заявив, що тиранії використовують порт для своїх ідеологічних інтересів, що в таких умовах не може бути нейтральності та що навіть нейтральний прапор Росії “заплямований кров’ю”. Також президент оголосив про початок “марафону чесності”, спрямований на очищення керівництва міжнародних олімпійських структур від лицемірства, та почав контактувати зі світовими лідерами, щоб не допустити повернення у великий міжнародний спорт представників країни-агресора.

Після повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну навесні 2022 року більшість федерацій (але не всі) усунули спортсменів Росії й Білорусі від участі міжнародних першостях. Для деяких видів спорту діє дозвіл на виступи росіян під нейтральним прапором.

Читайте також:
Зеленський написав листа Макрону: просить не допускати російських атлетів до участі в Олімпіаді-2024 у Парижі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна