Росіяни й білоруси можуть взяти участь в азіатських змаганнях. МОК готує умови їх повернення

Російські та білоруські спортсмени можуть брати участь в азіатських змаганнях, а Міжнародний олімпійський комітет розглядає варіанти їхнього повернення на інші міжнародні змагання, зокрема за умови непідтримки війни проти України.

Про це повідомляє Reuters у середу, 25 січня.

МОК цього дня заявив, що Олімпійська рада Азії запропонувала російським і білоруським спортсменам можливість змагатися в Азії.

У заяві МОК сказано, що він “вітає та цінує пропозицію Олімпійської ради Азії надати цим спортсменам доступ до азіатських змагань”.

Потенційно це може включати олімпійські відбіркові змагання, коли російські та білоруські спортсмени не зможуть змагатися в Європі через обмеження та заборони, спричинені вторгненням Росії в Україну.

Цього ж дня МОК оприлюднив пресреліз, у якому йдеться про позицію правління Комітету: російські та білоруські спортсмени можуть бути допущені до участі в міжнародних змаганнях у нейтральному статусі за умови, що вони не підтримують війну Росії проти України.

“Жодному спортсмену не можна перешкоджати брати участь у змаганнях тільки через його паспорт. Таким чином, слід додатково вивчити можливість участі спортсменів у змаганнях за дотримання суворих умов, таких як виступ у статусі “нейтрального спортсмена”, який жодним чином не представляє свою державу, як це вже відбувається у професійних лігах, особливо у Європі, США та Канаді, а також у деяких індивідуальних професійних видах спорту”, – йдеться в повідомленні з  МОК.

“Тільки спортсмени, які повністю дотримуються Олімпійської хартії, братимуть участь. Це означає, зокрема, що конкурувати зможуть лише ті, хто не виступав проти миротворчої місії МОК і не підтримував війну в Україні.

“Отримають допуск спортсмени, які повністю дотримуються Всесвітнього антидопінгового кодексу та всіх відповідних антидопінгових правил і положень. Індивідуальні перевірки мають проводитися для всіх заявлених спортсменів”, – сказано в повідомленні МОК.

У ньому наголошено, що в разі недотримання будь-яким спортсменом критеріїв, його буде негайно знято зі змагань та усунено від подальших змагань.

Як відомо, у лютому 2022 року МОК через повномасштабне вторгнення ЗС РФ в Україну рекомендував міжнародним спортивним федераціям усунути від своїх турнірів росіян та білорусів. Більшість федерацій виконали рекомендації МОК.

Читайте також:
Гутцайт, Шуфрич та інші: стали відомі імена нового голови та членів Національного олімпійського комітету

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна