На війні за Україну загинув науковець, громадський активіст і воїн Біжан Шаропов

На війні за волю України загинув український біолог, громадський активіст та військовослужбовець Біжан Шаропов. Його вважали зниклим безвісти із квітня 2022 року.

Інформацію про загибель науковця підтвердили ввечері 6 лютого в Інституті фізіології імені О. Богомольця НАН України, співробітником якого був Шаропов.

“Сьогодні стало відомо, що Біжан загинув. Сміливий, життєрадісний, молодий. Голова Ради молодих вчених, науковий співробітник, захисник, хлопець, син. Співчуття рідним і колегам. Це непоправна втрата для всього колективу і близьких. Спочивай з миром”, – йдеться у дописі Інституту у фейсбуці.

Біжан Шаропов. Біографічна довідка

Біжан Рашидович Шаропов народився 1989 року в Душанбе (Таджикистан).

З 1995 року із родиною мешкав у Києві. Навчався на кафедрі біології природничого факультету НаУКМА.

Був учасником Революції Гідності. У 2014-2015 роках воював на Луганщині в складі добровольчого батальйону “Айдар”.

Біжан Шаропов в “Айдарі”

У 2016 році заснував приватну біотехнологічну компанію “Українські генетичні технології” з виробництва реактивів для біологічних лабораторних досліджень в Україні. Був головним біологом “УГТ”. Навесні 2020 року ця компанія оголосила про створення тест-системи на основі ПЛР для виявлення збудника коронавірусної хвороби.

2019 року захистив дисертацію кандидата наук на тему “Експресія та функція капсаїцинового рецептора TRPV1 у сечовому міхурі щура в нормі та при патології”.

Автор публіцистичних статей на тему українського націоналізму. Також друкувався у збірці ветеранської прози “Голос війни”.

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року Біжан Шаропов повернувся до війська.

Із квітня вважався зниклим безвісти. Побратими Шаропова повідомляли про його загибель під Ізюмом, втім офіційного підтвердження не було.

Новинарня” писала про Біжана Шаропова зокрема в матеріалі “Власний бізнес АТОвців: допомога держави, побратимів, поради тих, кому вдалося“.

Вічна пам’ять.

Читайте також:
У боях за Бахмут загинув активіст “Демсокири” та автор її логотипу Тарас Воротний

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна