Німецькі депутати критикують зволікання Шольца з поставкою танків для ЗСУ

Німеччина не змогла продемонструвати рішучу підтримку Україні, відклавши рішення про відправку бойових танків.

Про це заявила голова оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн, пише “Європейська правда” із посиланням на DW.

“Історія дивиться на нас, і Німеччина, на жаль, зазнала поразки. Принаймні, було б правильно дати дозвіл нашим партнерам”, – сказала вона, маючи на увазі бажання таких країн, як Польща, постачати танки Leopard німецького виробництва в Україну.

Штрак-Ціммерманн, яка входить до коаліційної партії “Вільні демократи”, зазначила, що комунікація канцлера Олафа Шольца з питання постачання танків була “катастрофою”.

З одного боку, Німеччина суттєво підтримує Україну, але відсутність рішення про постачання бойових танків створює інше враження, додала вона. Політикиня сказала, що президент Росії Путін, ймовірно, посміявся б над нерішучістю Німеччини.

Родеріх Кізеветтер, депутат Бундестагу від опозиційного Християнсько-демократичного союзу, заявив про серйозну зовнішньополітичну шкоду для Німеччини через відсутність рішення.

“Німеччина зробила ведмежу послугу Україні та своєму майбутньому становищу”, – сказав він.

Кізеветтер сказав, що був вражений тим, що Берлін лише щойно наказав провести інвентаризацію танків у Бундесвері. За його словами, робити це через рік після початку війни Росії в Україні було “соромно і страшно”.

Робін Вагенер, політик Партії зелених і голова німецько-української парламентської групи, погодився, що інвентаризація танків була “запізнілим”, але “правильним кроком”.

Рольф Мютценіх, лідер парламентської фракції соціал-демократів – головної владної партії, заявив, що необхідно діяти в унісон зі Сполученими Штатами.

“Важливо, щоб ми завжди робили важливі кроки разом. “Разом” означає, перш за все, разом зі Сполученими Штатами”, – сказав він.

Контекст

Як інформувала “Новинарня“, 20 січня міністр оборони Німеччини Бориса Пісторіус заявив, що західні союзники поки не дійшли згоди щодо надання Україні основних бойових танків Leopard 2 на зустрічі у форматі “Рамштайн”. На це немає згоди німецької влади, яка також ще не дозволяла реекспорт “леопардів” німецького виробництва Україні іншими країнами, які ними володіють. Водночас він повідомив, що доручив своєму міністерству підготуватися до “дня, який, можливо, настане”.

Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький раніше натякнув, що Варшава може передати Україні роту танків німецького виробництва без згоди Берліна, якщо чекатиме погодження надто довго.

Раніше федеральний канцлер Олаф Шольц назвав умовою постачання “леопардів” ЗСУ таке ж рішення США з їхніми “абрамсами”.

20 січня високопосадовець адміністрації президента США в розмові з групою журналістів на умовах анонімності заявив, що Сполучені Штати дотримуються свого рішення не надавати танки M1 Abrams Україні, оскільки вони дорогі та складні в обслуговуванні (мають складний газотурбінний двигун).

Експерти називають причиною зволікання Шольца психологічне несприйняття того, як німецькі танки можуть знову воювати проти Росії. Такої ж готовності нібито немає і в більшості німецьких виборців.

Читайте також:
“Звільніть леопардів!” У Берліні сотні людей вимагають від уряду надати Україні танки. ВІДЕО

Україна зможе розблокувати останні дві позиції західної збройної допомоги, – Кулеба

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна