На “Рамштайні” не дали згоди на постачання Україні танків Leopard

Західні союзники наразі не дійшли згоди щодо надання Україні основних бойових танків Leopard 2 німецького виробництва на зустрічі у форматі “Рамштайн”, що відбувається 20 січня. Але міністр оборони Німеччини доручив підготуватися своєму міністерству до “дня, який, можливо, настане”.

Про це глава МО ФРН Борис Пісторіус сказав у кулуарах зустрічі в п’ятницю, 20 січня, інформує “Франкфуртер Альгемайне цайтунг”.

Публікація німецького видання називається: “Берлін готується до поставки танків Leopard, але ще не вирішив”.

“Немає одностайної думки”, – сказав Пісторіус про переговори щодо надання Україні “леопардів”.

При цьому, за його словами, враження, що Німеччина блокує таке постачання, є хибним.

“Є вагомі аргументи на користь поставки, є вагомі аргументи проти”, – сказав міністр оборони Німеччини, додавши, що він наразі не може сказати, яким буде рішення і коли воно буде ухвалене.

Водночас Пісторіус дав зрозуміти, що Німеччина готується до того, щоб бути готовою якнайшвидше поставити танки Leopard 2 у разі ухвалення позитивного рішення. З огляду на це він видав наказ про відповідну перевірку в перший же день свого перебування на посаді, щоб визначити, якими є запаси танків у Бундесвері та в промисловості. Основна увага приділятиметься наявності та кількості танків, а також їх сумісності з танками та озброєнням, які можуть бути поставлені Україні іншими країнами.

Все це послужить підготовкою до дня, “який може настати”, сказав Пісторіус.

За словами Пісторіуса, йому нічого не відомо про подібний наказ про перевірку від його попередниці, міністерки Крістіне Ламбрехт, яка подала у відставку цього тижня.

Щодо ініціатив Польщі Пісторіус зазначив, що партнери, які мають на озброєнні танки Leopard, можуть вільно навчати українських солдатів користуватися ними.

Міністр не захотів відповідати на запитання, чи дасть Німеччина Польщі та іншим державам дозвіл на експорт Україеі танків німецького виробництва. За словами міністра оборони, це рішення за канцлером Олафом Шольцом.

Раніше прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький натякнув, що Варшава може передати Україні роту танків німецького виробництва без згоди Берліна, якщо чекатиме погодження надто довго. Перед тим президент Анджей Дуда заявляв про рішення Варшави передати Україні роту своїх “леопардів” “у межах міжнародної коаліції”.

Раніше ЗМІ повідомили, що канцлер Німеччини Шольц у телефонній розмові з президентом США Байденом висунув умову для постачання німецьких танків Leopard 2 Україні – якщо Вашингтон також ухвалить рішення про постачання ЗСУ своїх танків Abrams. Пізніше в німецькому уряді запевнили, що немає прив’язки постачання Україні танків Leopard до постачання танків Abrams Сполученими Штатами.

Читайте також:
Кулеба та Резніков просять світ створити міжнародну танкову коаліцію на підтримку України: ТЕКСТ ЗВЕРНЕННЯ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна