Шольц пообіцяв дати Україні “леопарди”, якщо США дадуть “абрамси”, – ЗМІ

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у телефонній розмові з президентом США Джо Байденом висунув умову для розблокування постачання німецьких танків Leopard 2 Україні – якщо Вашингтон також ухвалить рішення про постачання ЗСУ своїх танків Abrams.

Про це ввечері в середу, 18 січня, повідомляє Süddeutsche Zeitung.

Видання зазначає, що Байден, вочевидь, не взяв на себе жодних зобов’язань під час розмови.

“Очевидно, Сполучені Штати вимагають від канцлера не лише дозволити іншим країнам постачати бойові танки Leopard 2, якщо Німеччина братиме участь у таких поставках, а й самі постачатимуть певну кількість танків”, – йдеться в матеріалі.

Контекст

Останнім часом тиск на Німеччину з боку інших країн ЄС значно посилився, оскільки танки Leopard 2 – німецького виробництва, і Берлін повинен давати згоду на їхній реекспорт Україні. Очікується, що відповідне рішення може бути ухвалене до засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн” цієї п’ятниці.

Як інформувала “Новинарня“, минулого тижня Польща оголосила, що передасть Україні роту основних бойових танків Leopard, але в межах коаліції з партнерами. Однак 13 січня уряд Німеччини заявив, що поки не отримував офіційного запиту від Варшави на постачання основного бойового танка Leopard Україні.

Водночас, за даними джерел Bloomberg, федеральний уряд Німеччини цього тижня може оголосити рішення стосовно постачання Україні західних танків.

Україна особливо зацікавлена в отриманні танків Leopard, оскільки в Європі їх понад 2000 одиниць і вони перебувають на озброєнні 13 країн. Але для їхнього реекспорту потрібен дозвіл Берліна, а Німеччина занепокоєна небезпекою ескалації конфлікту з РФ.

Крім “леопардів”, про передачу Україні 14 своїх танків Challender 2 оголосила Велика Британія.

Сполучені Штати поки не поспішають передавати Україні свої основні бойові танки Abrams.

Читайте також:
Франція планує передати Україні колісні танки AMX 10-RC протягом двох місяців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна