ББМ, арта, боєприпаси: став відомий вміст нового пакету допомоги зі США. Що таке Stryker?

Новий пакет американської військової допомоги Україні, який, як очікується, буде одним із найбільших та міститиме бронетранспортери Stryker, додаткову артилерію і боєприпаси.

Такі деталі оприлюднило 18 січня видання Politico, посилаючись на чотири поінформовані джерела.

За цими даними, США традиційно готуються оголосити про новий пакет допомоги у п’ятницю, 20 січня, коли відбудеться засідання Контактної групи з питань оборони України на базі “Рамштайн” у Німеччині.

За словами двох співрозмовників Politico, може йтись про кілька восьмиколісних броньованих бойових машин Stryker, а також наземні бомби малого діаметру, які мають радіус дії близько 160 кілометрів.

У пакеті навряд чи будуть присутні танки Abrams (це основний бойовий танк армії США), втім про це повідомляли й раніше. Також співрозмовники Politico наразі відкидають можливість передання далекобійних ракетних систем типу ATACMS.

Білий дім ще не затвердив пакет допомоги, який все ще допрацьовується і може змінитися протягом цього тижня.

Як зазначає Politico, зустріч у форматі “Рамштайн” цієї п’ятниці обіцяє стати однією з найбільш значущих, оскільки на ній ітиметься про те, як підготувати Україну до наступних непростих місяців бойових дій.

Бронетранспортер Stryker

Бронетранспортер Stryker створений на початку 2000-х років на базі канадського бронетранспортера LAV III.

Машини сімейства Stryker і зараз перебувають на озброєнні бригадних бойових груп армії США.

Основною задачею ББМ Stryker є транспортування підрозділів мотопіхоти по полю боя, ведення вогню прямо з машини, а також вогнева підтримка після спішування.

Цей транспорт розрахований на перевезення дев’яти повністю споряджених піхотинців, а також двох членів екіпажу. Посадка та висадка екіпажу проводиться через люки в даху, а десанту – через кормові двері та також люки.

Американські фахівці запевняють, що Stryker значно краще витримує влучення стрілецької зброї, ніж попередні транспортери такого типу. Корпус машини зварений з бронепластин по 12 міліметрів з використанням різних сортів сталі. Захист оцінено четвертим рівнем стандарту STANAG 4569 у лобовій проєкції, та 2-3 рівень стандарту з інших напрямків.

Корпус може витримати вогонь стрілецької зброї до 14,5 мм з усіх напрямків, та до 30-міліметрових снарядів з лобової частини на дистанції понад 500 метрів. Уламки снарядів, що вибухнули поруч з ББМ, також не нашкодять військовим. Шасі Stryker можуть витримати вибух міни. Також на машину можна встановити додатковий захист від кумулятивних снарядів.

Пересувається Stryker за допомогою дизельного двигуна Caterpillar 3126 потужністю 350 к.с. (257 кВт). Конструкція та устаткування ББМ обладнано таким чином, аби максимально пришвидшити та спростити ремонт в польових умовах.

Озброєння Stryker залежить від конкретної моделі та є адаптивним. Основне озброєння машини M1126 “Страйкер” ISV розташоване в спеціальному дистанційно керованому модулі над командирською баштою. У нього є уніфікований тримач, який дозволяє швидко встановити потрібний вид озброєння.

З основним прикладів, на установку встановлюють:

  • 12,7-мм великокаліберний кулемет М2 з боєкомплектом на 2 тисячі пострілів;
  • 40-мм автоматичний гранатомет Mk 19 на 448 гранат;
  • 7,62-міліметровий єдиний кулемет М240 на 4 500 набоїв;
  • 4 блоки 66-міліметрових чотириствольних димових гранатометів М6 на 32 гранати.

Для командира екіпажу Stryker встановлена спеціалізована система цифрової передачі даних – вона дозволяє швидко обмінюватися інформацією всередині батальйону або окремої машини. Пристрій автоматично передає одержані дані про ворога на всі машини.

Задля точного позиціонування застосовується навігаційна система Raytheon AN/TSQ-158. Водій також має три перископічні прилади М17 та прилад нічного бачення AN/VAS-5, а командир має доступ до декількох відеокамер та тепловізора. Крім цього, електроніка машини має систему розпізнавання “свій-чужий”.

Нагадаємо, Канада скеровує в Україну ще 200 бронеавтомобілів Senator.

Читайте також:
“Дуже позитивні сигнали” та “значне зростання для України”: політики озвучили очікування перед наступним “Рамштайном”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна