Україна зможе розблокувати останні дві позиції західної збройної допомоги, – Кулеба

Україні вдалося розблокувати надання партнерами майже всіх видів потрібного озброєння, окрім бойових винищувачів та далекобійних ракет.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в четвер, 19 січня, під час панельної дискусії в “Українському домі” у швейцарському Давосі, передає “Укрінформ“.

“Так, це вимагає часу, і так, ми хотіли б, щоб це не вимагало стільки часу, аби партнери прийняли рішення. Але, зрештою, ми отримуємо все, про що просимо, окрім двох великих речей, які принципово ще не були розблоковані – західні бойові винищувачі та далекобійні ракети. Все інше розблоковане в тому чи іншому вигляді”, – сказав глава МЗС.

Кулеба зауважив, що на початку повномасштабної війни майже всі розмови з потенційними країнами-постачальниками починалися з заперечення, особливо коли йшлося про найскладніші види зброї.

Як приклад він навів Швецію та її рішення надати Україні самохідні артилерійські установки Archer.

Ще одним розблокованим питанням глава МЗС вважає надання танків, що потребувало значних зусиль дипломатії та діаспори.

“Ми бачимо, як речі прискорюються… Коли ми розблокуємо далекобійні ракети та літаки – я абсолютно переконаний у цьому, – наш перелік найпотрібнішої зброї буде завершений”, – підсумував міністр.

Як повідомляла “Новинарня“, 19 січня прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістеррсон оголосив про наміри передати Україні самохідні артилерійські установки Archer, 50 БМП Stridsfordon 90 тощо.
На 20 січня заплановано збір групи з питань військової допомоги України в німецькому Рамштайні, де очікуються рішення щодо важких танків.

Читайте також:
Британія передасть Україні ще 600 ракет Brimstone

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна