Росія 2016 року планувала переворот у Болгарії, – Грозєв

Військова розвідка Росії мала план державного перевороту в Болгарії у 2016 році, який вдалося зірвати після превентивного арешту його учасників.

Як повідомляє “Радіо Свобода”, про це заявив під час дискусії в парламенті Болгарії виконавчий директор розслідувальної групи Bellingcat Христо Грозєв.

За його словами, спроба перевороту в Болгарії була запланована на 20 квітня 2016 року. Він мав бути вчинений руками двох воєнізованих організацій – “Василь Левський” та “Шипка”.

Понад 700 бойовиків мали влаштувати заворушення в Народних зборах, почати стрілянину й спробувати захопити владу. Операція нібито підтримувалась Російською православною церквою.

Спроба путчу провалилася через вчасний арешт сотень учасників воєнізованих формувань. Із заколотників до Софії змогли дістатися лише три десятки. Затримано було й організатора операції Владіміра Русєва, відомого під псевдонімом “Вальтер Калашніков”.

У 1996 році Русєв фігурував як власник охоронної компанії Walter Catani, яка хвалилася тим, що “скликала” у Болгарії зустріч лідерів глобального безпекового тресту за участю колишніх офіцерів Моссаду, КДБ та ЦРУ.

Сам Грозєв розповів про це через заздалегідь записане відеозвернення.

Росія нещодавно оголосила Грозєва журналіста в розшук.

Нагадаємо, 2016 року росіяни готували переворот також у Чорногорії, але його вдалося придушити.

Читайте також:
У Чорногорії скасували вироки за спробу “проросійського” перевороту 2016 року

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна