Росія підійшла до нової ракетної атаки: речниця Півдня розповіла про плани армії РФ

Сили оборони України фіксують підготовку російської армії до нової масованої ракетної атаки: Росія застосовує безпілотники для розвідки та відправила кораблі на переспорядження.

Про це в коментарі “Суспільному” 11 січня повідомила начальниця координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталя Гуменюк.

“Активність безпілотних розвідників, яку ми спостерігаємо за крайній тиждень, говорить якраз про підготовку до такого масованого обстрілу. Оскільки вони спочатку збирають інформацію про ті цілі, які вони хочуть уразити. Скоріше за все, це будуть об’єкти критичної інфраструктури. Вони продовжують намагання створити техногенні незручності нашому населенню, зокрема й в умовах похолодання. Вони продовжують вишукувати системи протиповітряної оборони, які мріють уразити”, – сказала офіцер.

Вона зазначила, що останнім часом російській армії потрібно від 10 до 14 днів для переспорядження ракетоносців для удару. Такі ж паузи відбуваються між масованими ракетними ударами по Україні.

“Враховуючи, що для переспорядження після масованої ракетної атаки ворог як правило 10,12 або 14 днів, можемо говорити про те, що наразі ми знаходимось якраз напередодні такої масованої ракетної атаки”, – зазначила Гуменюк.

Як зазначила Гуменюк, штормова погода не сприяє тому, щоб корабельне угрупування було в морі, саме тому російська армія відвела його у пункти базування. Проте ситуація може змінитися у будь-який момент.

“Сьогодні ми можемо фіксувати один корабель з усього корабельного угруповання, при тому, що ракетоносії перебувають у пунктах морського базування. Але, спостерігаючи за їхньою діяльністю, можемо спостерігати, що після масованого ракетного новорічного обстрілу завели кораблі в тому числі й для переспорядження, оскільки були використанні всі ракети, які знаходились на той момент на бортах”, – сказала речниця.

Читайте також:
Міністр оборони показав, скільки в Росії залишилося ракет. ІНФОГРАФІКА

Контекст

У ході повномасштабного вторгнення, не маючи успіху в протидії військовим цілям, Росія 10 жовтня почала масовані удари по українській енергетичній системі. Для цього застосовуються ракети (до сотні за одну хвилю) і дрони-камікадзе. Відтоді Росія зберігає загальну схему проведення інтенсивних хвиль ракетних ударів кожні 7-10 днів. При цьому інтервали між ударами зростають, а масованість скорочується, адже в РФ зменшується ракетний запас.
За цей час росіянам вдавалося тимчасово вивести з ладу значну частину енергосистеми. В Україні здійснюються як планові, так і екстрені відключення електроенергії для скорочення загального споживання, але повного блекатуту вдається уникати.

Читайте також:
“Порівнювати некоректно”: у Повітряних силах запевнили, що збиватимуть “Шахеди” й дорогими ракетами, бо життя – безцінне

Наводив ракети на ТЕС: у Дніпрі затримали “ідейного” агента РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна