“Порівнювати некоректно”: у Повітряних силах запевнили, що збиватимуть “Шахеди” й дорогими ракетами, бо життя – безцінне

У Повітряних силах ЗСУ назвали недоречними “закиди” в тому, що українська ППО збиває запущені Росією іранські дрони-камікадзе набагато дорожчими за них ракетами до західних систем протиповітряної оборони.

На цьому наголосив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону.

Він зауважив, що коли йдеться про загрозу життю людей та про руйнування критичної інфраструктури, говорити про вартість їх порятунку недоцільно.

“Якщо є загроза життю – ви, мабуть, усе витратите, щоб зберегти своє життя. “Шахед” – це до 40 кілограмів вибухової речовини. Якщо вона влучає в об’єкт критичної інфраструктури, у саме серце – виникає пожежа, гинуть люди. Тому тут некоректно порівнювати.

Зрозуміло, що ракети, які використовуються сьогодні й системами NASAMS, й IRIS-T, – це дорогі ракети. Patriot [які Україна очікує невдовзі] – взагалі до 4 мільйонів [доларів] коштує ракета.

Та чи будемо ми їх застосовувати, чи будемо піднімати винищувальну авіацію, щоб збивати “Шахеди”? Будемо“, – підкреслив Ігнат.

Так він прокоментував, зокрема, нещодавній матеріал американського видання The New York Times, в якому йдеться про те, що раніше українські воїни використовували зенітні установки й стрілецьку зброю для знищення іранських дронів-камікадзе Shahed-136. Проте через нічні атаки почали застосовувати проти них авіацію та ракети систем протиповітряної оборони, які “коштують у десятки разів більше за такий безпілотник”.

Цю саму тезу також активно розганяють російські пропагандисти. І, як зауважив речник Повітряних сил, такий збіг видається невипадковим.

“Мені інколи здається, що в деяких газетах і у США, і в Європі є колонка для російських пропагандистів, щоб вони там висловлювали свою думку”, – прокоментував Ігнат.

Він додав, що Ізраїль також збиває дешеві ракети й снаряди, які по ньому запускають, значно дорожчими за них пострілами з систем ППО. Адже йдеться про життя людей.

Читайте також:
“Перезаряджали ЗРК NASAMS в режимі реального бою”. Речник ПС пояснив незвичний звук вибухів у Києві в новорічну ніч

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна