На Херсонщині волонтери відшукали під завалами зруйнованого ліцею 17 спортивних кубків: після відбудови передадуть у музей села

Волонтери вивезли зі зруйнованого російськими окупантами ліцею в селі Олександрівка на Херсонщині 17 кубків за спортивні перемоги, а також грамоти та медалі.

Про це повідомляє “Суспільне“.

Як розповів волонтер Олег Марчук, до повномасштабного вторгнення Росії на базі ліцею багато років функціонували спортивні секції.

“Навчальний заклад зруйнували у квітні 2022 року, під час оборони села. Частину нагород ми дістали з-під завалів, деякі лежали на полицях. Це кубки з різних спортивних змагань, переважно, з баскетболу. Серед них шкільні, регіональні, обласні нагороди”, — каже волонтер.

Також із руїн ліцею вивезли деякі грамоти та медалі.

“Це все — здобутки тренера Сергія Вітінника та його вихованців. Він вкладав душу, час і сили, щоб виховати не одне покоління спортивних дітей. Наш тренер дуже щасливий, що ми змогли вивезти ці нагороди”, — зауважив Марчук.

Після відбудови врятовані спортивні нагороди планують передати до музею села.

До “великої війни” Олександрівка налічувала 921 будинок та понад 2,5 тисячі населення. З перших же днів повномасштабного вторгнення село стало форпостом оборони, яку тримали українські захисники, намагаючись не пропустити ворога далі на схід, у Миколаївську область.

Внаслідок ракетних і артилерійських обстрілів з боку російських військ було пошкоджено 97 відсотків будівель. Одинадцять місцевих мешканців загинули. Під час російської окупації в селі залишалося всього 16 жителів.

10 листопада під натиском українських військ росіяни відступили з села, залишивши по собі обгорілу техніку й зруйновані та розграбовані будинки. Після звільнення до своїх осель повернулися понад 80 людей.

Читайте також:
“Гуркіт” допомоги. Поїздка на деокуповану Херсонщину з волонтерами,
які вразили всіх під обстрілами в Ірпені й Чернігові

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна