Сейм Польщі визнав Росію спонсором тероризму

Сейм Польщі визнав Росію державою – спонсором тероризму.

Як ідеться в резолюції, що була ухвалена польським парламентом 14 грудня, “Росія несе пряму відповідальність за збиття літака малайзійських авіаліній (рейс MH17) у липні 2014 року, коли загинули 298 пасажирів і членів екіпажу”, а також за “катастрофу літака ВПС Польщі (рейс 101) у Смоленську ц квітні 2010 року, в якій загинули 96 осіб, що перебували на борту, в тому числі Президент Республіки Польща Лех Качинський, польські урядовці, вищі польські військові командири та військові командири країн НАТО, а також депутати польського парламенту”.

“Сейм Республіки Польща визнає Російську Федерацію державою, що підтримує тероризм”, — зазначено в документі.

“Звіряча і незаконна агресія Російської Федерації проти України триває. Російські військові здійснюють напади по всій захопленій території, в результаті яких загинули тисячі людей, в тому числі багато дітей. Російська Федерація та підпорядковані їй структури і збройні формування здійснюють акти терору проти цивільної інфраструктури, страти без суду і слідства та викрадення людей, сексуальне насильство і тортури, виривання дітей з родин з метою їх русифікації, масові депортації населення, примусовий призов громадян України до російських збройних сил та пограбування майна. Росія неодноразово порушує Женевську конвенцію про поводження з військовополоненими”, — сказано у тексті резолюції.

Сейм також заявив, що Російська Федерація вчинила акт міжнародного піратства, “військово заблокувавши українські порти та паралізувавши морські комунікації на шляхах, що ведуть до них, без оголошення війни”.

Резолюція була ухвалена більшістю – 231 “за”. Водночас 226 депутатів, включно з опозицією, участі в голосуванні не брали.

Поправку щодо Смоленської катастрофи 2010 року запропонувала керівна партія “Право і справедливість”, яку представляв загиблий Лех Качинський.
Уперше резолюція була винесена на голосування 2 грудня. Опозиція тоді відмовилася голосувати за резолюцію з поправкою Антоні Мацеревича від “ПіС”, пославшись на незгоду зі зміною тексту, і спікерка Сейму визнала голосування таким, що не відбулося.

Нагадаємо, 13 жовтня ПАРЄ стала першою міжнародною організацією, яка визнала Росію “терористичним режимом”.
23 листопада Європарламент ухвалив резолюцію про визнання Росії державою-спонсором тероризму. 24 листопада таке рішення ухвалив парламент Нідерландів, 18 жовтня – парламент (Рійгікогу) Естонії, а ще 10 травня – Сейм Литви.
21 листопада Парламентська асамблея НАТО також визнала РФ та її режим терористами.

Читайте також:
Сайт Європарламенту після визнання РФ спонсором тероризму атакували хакери

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна