Кремлівський план “Шатун” для цілого світу

Сергій Борщевський
письменник, дипломат, експерт Центру дослідження Росії

Чекаємо новин з Німеччини, де кілька днів тому спецслужби запобігли спробі державного перевороту. Новини неодмінно з’являться і будуть неприємними для Росії, сліди якої в справі активно коментувалися одразу після арештів учасників нездійсненого заколоту. Але на все свій час. Адже слідство щойно розпочалося.

А тим часом варто освіжити пам’ять. Тоді ж таки, одразу після арештів, деякі ЗМІ та експерти проводили паралель (і то слушно) між спробою перевороту в Німеччині та спробою захопити Капітолій після поразки Трампа на президентських виборах у США. Мені ж хочеться нагадати про інші події недавнього минулого.

Пригадуєте план “Шатун“? Про нього в жовтні 2016 року сповістила хакерська група “CyberHunta”, якій вдалося зламати поштові скриньки помічника президента РФ Владислава Суркова й оприлюднити його листування з іншим співробітником президентської адміністрації Павлом Карповим. Серед оприлюднених файлів був і документ під назвою “План першочергових заходів щодо дестабілізації суспільно-політичного життя на Україні “Шатун”. Головною метою плану була дискредитація української влади і проведення дострокових президентських і парламентських виборів.

І хоча Кремль та деякі українські політики тоді спростовували автентичність плану, низка тогочасних подій вказує на його достовірність.

Так, згідно плану “Шатун”, його реалізація мала розпочатися 15 листопада 2016 року. І саме того дня в Україні розпочалися протести противників підвищення комунальних тарифів та ошуканих вкладників банків. І що цікаво, ЗМІ повідомляли, що протести проплачені, і наводили конкретні приклади. Ці акції дестабілізували Україну в умовах окупації Криму й окремих територій Донецької та Луганської областей.

А роком пізніше, у 2017-му, мені як фахівцю з іспаномовних країн доводилося коментувати вже події в Каталонії. 1 жовтня 2017-го влада цієї автономії у складі Іспанії провела референдум про незалежність від Іспанії. Прикметно, що буквально на другий день після цього газета “Вашингтон пост” надрукувала редакційну статтю під назвою “Каталонія провела референдум. Виграла Росія”.

Чи були референдум і взагалі ймовірний вихід Каталонії зі складу Іспанії вигідні Москві? Безперечно.

  • По-перше, Москва зацікавлена в дестабілізації Європейського Союзу.
  • По-друге, події в Іспанії дозволили б Москві відволікти увагу від дій Росії на окупованих територіях України та в Сирії.
  • По-третє, успіх каталонського “референдуму” ставив на порядок денний легітимізацію “референдуму”, проведеного в окупованому Криму.

Відокремлення Каталонії було б і своєрідною помстою владі Іспанії.

Адже іспанська влада послідовно бореться з осілою в країні (притому значною мірою саме в Каталонії) російською мафією, а в сучасній іспанській документальній прозі навіть існує масив книжок про російську мафію.

Адже іспанська влада від самого початку збройної агресії Росії проти України послідовно підтримувала й запроваджувала всі накладені на агресора санкції.

Адже на момент каталонського “референдуму” іспанські літаки патрулювали небо над країнами Балтії, повітряний простір яких багаторазово провокативно порушували російські військові літаки.

В Іспанії чудово розуміли залаштункову роль Росії в каталонському референдумі. 27 вересня 2017 року, напередодні події, газета “Ла Расон” відзначилася не менш метафоричним, ніж у “Вашингтон пост” заголовком “Довга тінь Росії ширяє над референдумом у Каталонії”. А телеканал “Публіко” познущався тоді з квапливого “візиту” до Барселони глави “МЗС” самопроголошеної Південної Осетії Дмитра Медоєва.

Та, мабуть, топовою публікацією тих днів стало журналістське розслідування інтернет-видання “Ель Конфіденсіаль” про фінансування “Сбербанком Росії” агенції у Вашингтоні, з якою влада Каталонії уклала угоду про інформаційно-іміджеву підтримку.

Зараз ведуться розмови про міжнародний трибунал для покарання Росії за агресію проти України. Мабуть, країнам, які постраждали від втручання Росії в їхні внутрішні справи, від спроб Росії дестабілізувати в них ситуацію, варто також спільними зусиллями укласти “Чорну книгу злочинів Росії” проти їхньої безпеки і покарати її й за це.

Читайте також:
Дивний зв’язок між Росією та каталонським сепаратизмом, – El País

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна