Схвалений комітетом законопроєкт не передбачає заборони УПЦ, – “слуга народу” Потураєв

Законопроєкт, який рекомендував до ухвалення Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики України, не забороняє діяльність Української православної церкви.

Про це заявив голова комітету Микита Потураєв (фракція “Слуга народу”).

“Наголошую, що сьогодні (9 грудня) наш комітет схвалив закон про заборону так званої російської, так званої православної, так званої церкви (РПЦ). Жодної української церкви або релігійної організації, яка не підпорядковується будь-якій релігійній організації держави-терориста і агресора, це не стосується”, – написав Потураєв у фейсбуці.

Він наголосив, що, на переконання членів комітету, на сьогодні в Україні немає церкви чи релігійної організації, яка була б частиною релігійних інституцій держави-окупанта чи керується звідти.

“Ми впевнені, що будь-яка українська церква або релігійна організація з легкістю підтвердить цей факт відповідними офіційними документами. Ми також переконані, що виявлення Службою безпеки України під час обшуків у певних релігійних закладах і установах численних зразків підривних та антиукраїнських матеріалів у жодному разі не свідчить про зрадництво, або колабораціонізм з боку цих релігійних інституцій”, – додав депутат.

Потураєв закликав громадян та народних депутатів України не поширювати неправдиву інформацію про заборону так званої “УПЦ МП” чи будь-якої іншої релігійної організації.

“З іншого боку, ми радимо тим громадянам та народним депутатам України, які вважають, разом із воєнними злочинцями і терористами Путіним, Гундяєвим та Пєсковим, УПЦ невід’ємною частиною РПЦ, а, отже, вважають заборону РПЦ одночасною забороною УПЦ, добровільно оформити у СБУ явку з повинною. Чистосердечне зізнання пом’якшує покарання. Навіть у разі державної зради. Або особистої дурості та невігластва. Останні навіть злочином не є”, – наголосив Микита Потураєв.

Як інформувала “Новинарня“, 9 грудня Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував парламенту ухвалити в першому читанні законопроєкт авторства Миколи Княжицького (“ЄС”) про заборону діяльності в Україні Російської православної церкви та пов’язаних із нею релігійних організацій, а також ще двох проєктів на захист інтересів України в церковній сфері.

Читайте також:
Профільний комітет Ради підтримав законопроєкти про заборону МП і спрощений перехід до ПЦУ

Контекст

1 грудня Рада нацбезпеки і оборони України ухвалила рішення із вказівкою уряду “внести у двомісячний строк на розгляд Верховної Ради України законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афілійованих із центрами впливу в Російській Федерації релігійних організацій”.

Президент Володимир Зеленський заявив про потребу відновити “духовну незалежність” України та ввів у дію рішення РНБО. Він сказав, що за результатами засідання РНБО має бути проведена перевірка наявності правових підстав і дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

2 грудня президент запровадив санкції проти намісника Києво-Печерської лаври Павла Лебедя (архієрея УПЦ МП), колишнього нардепа Вадима Новинського – куратора РПЦ в Україні тощо.

В останні тижні СБУ проводить серію обшуків у приміщеннях так званої УПЦ Московського патріархату в Києві та регіонах. У ході цих обшуків виявляють проросійську літературу, велику кількість готівки російськими рублями тощо.
Перед тим Служба безпеки України виявила десятки ворожих агентів серед священників УПЦ МП.

Читайте також:
Микола Томенко: як законно очистити Лавру від “русского міра” та повернути її українському народу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна