“Обмін наступами”: росіяни поволі сунуться, щоб захопити Бахмут з півдня й півночі, зате ЗСУ просуваються до Кремінної і Сватового, – Машовець

Для українських військ ситуація в районі Бахмута на півночі Донеччині має стійку тенденцію до погіршення – в ході кровопролитних боїв росіяни створили чисельну перевагу, повільно наступають з обох боків та протягом тижня зайняли села Андріївка й Курдюмівка. Однак натомість ЗСУ можуть нейтралізувати здобутки ЗС РФ вдалим наступом на території Луганської області – на міста Кремінна і Сватове, відрізавши все луганське угруповання окупаційних військ.

Про це пише у фейсбуці військовий оглядач Костянтин Машовець, координатор групи “Інформаційний спротив”.

“Противник продовжує нарощувати свої зусилля південніше Бахмута. В районі Курдюмівки його командування розгорнуло додатково принаймні два “зведені” батальйони зі складу 106-ї повітряно-десантної бригади (частково вже введені у бій).
Основне завдання – сумісно з передовими підрозділами ПВК “Вагнер” прорватися до рубежу Біла Гора-Кліщіївка. І таким чином створити зручні для себе умови для розвитку подальшого наступу, як у бік Костянтинівки, так в в напрямку на Іванівське та Бахмут (з півдня)”, – розповів Машовець у дописі в фейсбуці 4 грудня.

При цьому південніше від Бахмута продовжуються важкі бої в районі Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки, писав аналітик напередодні.

“Протягом минулого тижня противнику вдалося захопити два останніх селища (Андріївка й Курдюмівка) та просунутися у двох загальних напрямках – у бік Костянтинівки та по дирекції Кліщіївка-Іванівське”, – констатував Машовець.

За його словами, “очевидно, що головною метою цього наступу противника є прагнення обійти Бахмут з півдня та перерізати дорогу Т-0504 на відтінку Костянтинівка-Бахмут  на будь-якій зручній для себе ділянці”.

Окрім цього, противник безумовно намагається утримати свої позиції на південно-східних околицях Бахмута та вести наступальні дії з боку сіл Зайцеве й Покровське на саме місто.

“Важкі бої з перемінним успіхом в районі Опитного й Іванграда переконливо свідчать про те, що, по суті, командування противника розраховує на так зване “ближнє” та “дальнє” блокування міста з півдня, аби гарантовано собі забезпечити подальші дії по загальній дирекції на Часів Яр та Костянтинівку”, – робить висновок Машовець.

За його словами, одночасно росіяни атакують між Бахмутським та Підгороднім і вперто намагаються прорватися в бік селища Підгородне, “маючи за кінцеву мету прорив на ближні підступи до міста Бахмут і з півночі (район Ягідне-Парасковіївка-Красна Гора-Підгородне). Що, в свою чергу, фактично переріже сполучення тактичної групи ЗСУ, яка обороняє Бахмут, із Сіверськом, і поставить у досить складне становище передові підрозділи ЗСУ, які зараз оперують у районі Соледара, Спірного та Білогорівки”.

Очевидно, що, за думкою російського командування, результатом цих дій має стати загальний відхід підрозділів Сил оборони України з усього району навколо Бахмута.

“У зв’язку з цим, особисто в мене, навіть і сумніву немає на рахунок того, що командування противника таки дійсно провадить низьку наступальних дій за єдиним оперативно-тактичним планом з кінцевою метою вийти на рубіж Слов’янськ-Краматорськ-Дружківка-Костянтинівка”, – підсумовує Костянтин Машовець.

При цьому аналітик перелічує різні чинники, які можуть позначитись на результатах боїв за Бахмут:

– Ситуація в районі міст Кремінна та Сватове на Луганщині (дирекція на північ від Бахмута).

“Так, вихід ЗСУ в цих місцях на ближні підступи до Сєверодонецка й Лисичанська, а також просування у бік Старобільска цілком імовірно просто нівелює зусилля противника південніше і створить загрозу відсікання північної частини всього російського угрупування військ, яке нині розгорнуте у Луганській та Донецькій областях України… Саме тому в районі Кремінної, противник вперто намагається контратакувати у бік Торського, Зарічного (тобто в бік Лиману) та південно-західніше Сватового. Росіяни цілком впевнено “відчули” усе значення для себе боїв у північній частині Луганської області”, – пише Машовець.

Він робить висновок: без просування через Мар’їнку в бік Курахового та прориву лінії Велика Новосілка-Вугледар “усі кровопролитні зусилля росіян під Авдіївкою та Бахмутом будуть позбавлені будь-якого адекватного оперативно-тактичного сенсу. За великим рахунком, це просто “засовування” чергової партії власних військ у дуже незручне становище з цілком загрозливими флангами”. Саме тому противник намагається одночасно із наступом на Бахмут та Авдіївку забезпечити ці дії у флангових операційних районах, зокрема в районі Вугледар-Павлівка.

– Матеріально-технічний та людський фактори.

Експерт відзначає як “достатньо явні” результати мобілізації, що триває в РФ. За його висновком, командуванню росіян уже вдається створювати на окремих ділянках достатньо суттєву та відчутну перевагу у живій силі, за рахунок чого їхні наступальні дії набувають ознак безперервності й поступового нарощування інтенсивності (“в окремих місцях вже фіксується співвідношення по людях 1:7, 1:5”).

З огляду на це, а також на “інтенсивність вигрібання російським командуванням запасів основних типів озброєнь і військової техніки з усіх можливих джерел”, Костянтин Машовець підсумовує:

ситуація в районі Бахмута на сьогодні день “отримала стійку тенденцію до погіршення”.

“Противник вперто намагається блокувати місто як з півночі, так і з півдня, щоб в подальшому прорватися до Часового Яру й Костянтинівки. І поки йому це вдається. Нехай дуже повільно, з великим втратами і надзусиллями, але російські війська вперто повзуть вперед на південь від Бахмуту”, – пише експерт.

Водночас Машовець бачить обнадійшливу для ЗС України перспективу на півдні Луганської області – в районі, що має вплив на становище росіян як під Бахмутом, так і на значній окупованій території (ОРДЛО).

“Однак ситуація північніше цієї ділянки – в районі Кремінної, західніше Лисичанська та ще північніше, в районі Сватового – виглядає для противника зовсім протилежним чином… Очевидно, що цей своєрідний “баш на баш” скоріше грає на користь ЗСУ“, – зазанчає аналітик.

“Російське командування зовсім не випадково намагається вишикувати своє угруповання військ у північній частині Луганської області на незвичну оперативну глибину, розташовуючи свої головні резерви дещо відтягнутими від лінії фронту й активно обладнуючи райони (вузли) оборони, навіть на оперативно-тактичній глибині всієї оперативної побудови свого угруповання. Немає сумніву, що “балаклійський драп” їх дечому навчив.

Головна причина такого рішення очевидна – навіть у разі прориву ЗСУ на окремих напрямках і ділянках, наприклад, між Кремінною та Сватовим (до чого, до речі, ЗСУ достатньо близькі), така оперативна побудова дозволить мінімізувати ці прориви, спираючись саме на ці підготовлені у глибині резерви та вузли оборони”, – пояснює Машовець.

“Іншими словами, це дасть можливість уповільнити гіпотетичний український наступ на цьому операційному напрямку”, – пише аналітик.

За його словами, головна задача угруповання російських військ у районі Сватового та Кремінної полягає в тому, щоб ударні тактичні групи ЗСУ “зав’язли в цій оборонній трясовині”.

“Однак, в реальності, у російського командування то просто не виходить. Просто тому, що ЗСУ не “в’язнуть” і продовжують просуватися на чутливих для Луганського угруповання противника ділянках та напрямках.

Передові підрозділи ЗСУ вже знаходяться за 7-8 км від Кремінної й за 10-12 км від Сватового”,

– пише Машовець.

“Тому нинішній “обмін наступами” скоріше на користь ЗСУ, ніж російських військ, бо відхід ЗСУ з Бахмута нічого вирішального в оперативно-тактичному сенсі для них не несе, окрім виникнення потенційно небезпечного для них виступу в районі Соледар–Сіверськ. А ось “падіння” Кремінної та Сватового здатне докорінним чином вплинути на весь перебіг війни на Донбасі”, вважає експерт.

За його висновком, у такому випадку все “північнолуганське” угруповання військ ЗС РФ може опинитися відрізаним від решти російського угрупування на теренах України, сполучаючись із ним лише через російську територію (“бо навряд чи все обмежиться Кремінною”).

Читайте також:
Можливо, стратегічний намір ворога під Бахмутом – перевести війну в статичну концентровану бійню, – Сиротюк

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна