Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо репарацій Україні від РФ

Генеральна Асамблея ООН більшістю голосів ухвалила резолюцію “Забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв’язку з агресією проти України” підготовлений Україною за співавторства більше пів сотні країн.

Про це в понеділок, 14 листопада, передає “Укрінформ“.

“За” проголосували 94 країн, проти – 13, утрималося – 74.

Проти голосували: Білорусь, Центральноафриканська Республіка, Китай, Куба, Північна Корея, Еритрея, Ефіопія, Іран, Малі, Нікарагуа, Росія, Сирія, Зімбабве.

Резолюція містить підтвердження позиції держав ООН щодо підтримки суверенітету, незалежності, єдності й територіальної цілісності України та вимогу до Росії негайно припинити застосування сили й повністю і беззастережно вивести всі свої збройні сили з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Генасамблея визнає, що Росія має бути притягнута до відповідальності за порушення міжнародного права, зокрема її агресію, а також міжнародного гуманітарного права і прав людини. Відповідно, юридичні наслідки для РФ мають включати відшкодування збитків, завданих Україні.

Також Генасамблея ООН “визнає необхідність створення у співпраці з Україною міжнародного механізму відшкодування збитків”.

Документ містить рекомендації державам щодо створення міжнародного реєстру таких збитків для документування доказів та інформації щодо шкоди, втрати або каліцтва, заподіяних війною фізичним і юридичним особам, а також державі Україна.

Читайте також:
Гутерреш: Не будь-який мир в Україні, а той, що ґрунтується на цінностях Статуту ООН

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна