Пакет військової допомоги від Іспанії, включно з системами ППО Hawk, вже на шляху до України

Іспанія вже передає Україні новий пакет військової допомоги, включно з системами ППО Hawk.

Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час спільного брифінгу в Києві з очільником МЗС Іспанії Хосе Мануелем Альбаресом, інформує “Європейська правда“.

“Я дуже радий, що новий пакет є, він уже на шляху до України.

І найближчим часом наша держава зміцнить свою обороноздатність, отримавши батарею зенітно-ракетного комплексу Aspide та ракети до неї, чотири системи ППО Hawk, протитанкові ракетні комплекси, гармати й снаряди до них, а також інше військове спорядження”, – зазначив він.

Кулеба наголосив, що рішення Іспанії передати системи Hawk кілька тижнів тому стало сигналом для інших країн почати пошук систем Hawk для їх передачі до України.

“Це саме те, про що ми просили Іспанію, це те, що допоможе нам захистити нашу цивільну інфраструктуру”, – сказав міністр.

На початку жовтня міністерство оборони Іспанії повідомляло, що українські військовослужбовці проходять в іспанському місті Сарагоса навчання з використання наземного ЗРК Aspide.

Читайте також:
Іспанія передала Україні 30 “швидких” і електрогенератори

Довідково:

ЗРК Skyguard Aspide

Spada Aspide – наземний зенітно-ракетний комплекс, відомий також під назвою Skyguard Aspide. Це спільна італійсько-швейцарська розробка, сконструйована в процесі модифікації ракети Aspide для її використання на сухопутних платформах.

Комплекси Aspide розраховані на захист стратегічних об’єктів, як то промислові підприємства, аеродроми чи морські порти. Вони можуть працювати в складі ешелонованої системи ППО та обмінюватись даними із ЗРК інших типів.

ЗРК МІМ-23 Hawk

MIM-23 Hawk – американський зенітно-ракетний комплекс середньої дальності виробництва компанії Raytheon. Був прийнятий на озброєння у 1960 році, відтоді пройшов декілька програм модернізації. Спочатку комплекс розроблявся для знищення літаків, пізніше його доопрацювали й для перехоплення ракет.

Перші варіанти системи уражали повітряні цілі на відстані 25 км і на висоті 14 км. Після модернізації максимальна дальність перехоплення цілей зросла до 40 км при максимальній висоті 18 км.

Основною вогневою одиницею комплексу стала зенітна батарея. Зазвичай вона складається з двох вогневих взводів по три пускові установки кожен. На кожній мобільній пусковій установці розміщується по 3 зенітні ракети. Пускові установки можуть бути як самохідними, так і причіпними.

Також до складу батареї входять різні РЛС, мобільний центральний пункт управління, приймач системи визначення “свій-чужий” та ще кілька допоміжних машин. Це обладнання залежить від модифікації ЗРК.

Раніше ЗРК Hawk стояли на озброєнні армії США, проте 1994 року їх замінили на MIM-104 Patriot. Остаточно експлуатацію комплексу Hawk у Сполучених Штатах припинили 2002 року, коли американський корпус морської піхоти зняв його з озброєння. Загалом у світі було вироблено близько 40 000 ракет для цього типу ЗРК.

Збройні сили Іспанії отримали перші модернізовані зенітні ракетні комплекси MIM-23 Hawk у 2021 році. Модернізація стосувалася радіолокаційних станцій та пускових установок: аналогові компоненти замінили на цифрові, що продовжило термін служби ЗРК. Це був перший етап оновлення, а з 2025 року в цих комплексах планують замінити радіолокаційні станції виявлення цілей на більш сучасні Sentinel.

Читайте також:
Іспанія надасть Україні новий пакет військової допомоги, – Резніков

США передадуть Україні загалом вісім систем ППО NASAMS, дві – найближчим часом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна