Більшість українських компаній поновили роботу, незважаючи на війну: опитування

Український бізнес адаптувався до діяльності в умовах війни: станом на кінець вересня – початок жовтня кількість підприємств, що продовжують працювати, поступово збільшується, майже дві третини компаній відновили роботу в повному обсязі.

Про це свідчить опитування, проведене експертно-аналітичним центром кадрового порталу grc.ua.

Згідно з дослідженням, про здійснення комерційної діяльності в умовах війни повідомляють загалом 93% опитаних підприємств та організацій. З них 61% працює в повному обсязі, а 30% зберегли діяльність частково (у них працюють лише підрозділи в умовно безпечних регіонах країни).

Здійснили релокацію в іншу країну 2% опитаних компаній.

Повністю припинили роботу й не планують відновлювати діяльність лише 1%. Ще 4% підприємств поки не працюють, але планують відновлення діяльності у найближчі місяці.

Для порівняння: за даними центру, у березні комерційну діяльність зберегли лише 40,2% компаній, і ще 8,8% працювали частково. Проте вже через два місяці більше половини (54,2%) опитаних підприємств та організацій зазначили, що їхня компанія працює, ще 16% повідомили, що бізнес працює, але тільки в безпечних регіонах.

Водночас попри те, що більшість компаній продовжує працювати, а ринок праці поступово відновлюється, пропозицій роботи досі менше, порівнюючи з періодом до повномасштабного вторгнення РФ.

“У складних економічних умовах бізнес намагається оптимізувати витрати, далеко не всі можуть собі дозволити повноцінний набір нових співробітників на всі напрямки бізнес. Це підтверджують результати останнього дослідження.

Лише кожна п’ята компанія (21%) зазначила те, що зараз здійснює набір персоналу на всі напрямки бізнес-діяльності. Ще 27% опитаних компаній набирають персонал лише на стратегічні напрямки. І 19% підприємств та організацій здійснює тимчасовий набір на заміну тим співробітникам, які релокувалися через війну або захищають нашу країну в ЗСУ”, – відзначають експерти.

Зазначається також, що третина компаній не відкриває нові вакансії з різних причин – у когось набір нових співробітників поставлений на паузу (6%), хтось перебуває у жорсткій економії через кризу (4%), деякі компанії не відчувають потреби у нових працівниках (14%). Про скорочення персоналу говорять у 8% опитаних компаній.

Серед тих компаній, які здійснюють набір персоналу, 42% має потребу у точковій заміні співробітників. Кожна десята компанія шукає спеціалістів із продажу товарів та послуг. Ще 4% компаній віддають перевагу фахівцям, які здійснюють просування товарів та послуг бізнесу. 6% компаній відкривають вакансії виключно для спеціалістів, які відповідають за стратегічний розвиток компанії.

Опитування проводилось кадровим порталом grc.ua у вересні 2022 року серед представників компаній різних галузей в усіх регіонах України.

Читайте також:
П’ять порад щодо релокації для малого та середнього бізнесу: посібник від KSE

Проєкт “Зберегти Україну” реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна