Кремль вперше зреагував на заявку України в НАТО

Орієнтація України на вступ до НАТО та підтвердження її майбутнього членства в альянсі стали однією з причин так званої “спеціальної військової операції”.

Про це заявив у понеділок, 3 жовтня, офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков, пишуть російські ЗМІ.

Представник Кремля зауважив, що у НАТО є «різна реакція» на заявку України щодо членства.

“Ми чули заяву президента Зеленського. Ми бачили різну реакцію з НАТО. Там є країни, які підтримують такий варіант прискореного вступу, є країни, які не підтримують його”, – сказав він.

Прессекретар президента держави-агресорки Росії також зазначив, що Москва уважно спостерігає за ситуацією довкола спроб України вступити до НАТО.

“Ми дуже уважно спостерігаємо за цим рішенням і пам’ятаємо, що саме орієнтація України в НАТО та підтвердження майбутнього членства України в НАТО стали однією з причин спеціальної військової операції”, – додав Пєсков.

Контекст

30 вересня  керівництво РФ оголосило про анексію окупованих областей України (Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької), а президент Росії Володимир Путін виступив із великою антизахідною промовою. Після цього на підставі рішення РНБОУ президент Володимир Зеленський заявив про підписання Україною заявки на прискорений вступ до Північноатлантичного альянсу. Він зазначив, що пришвидшений порядок можливий, бо цього року Фінляндія і Швеція почали приєднання до Альянсу без плану дій щодо членства. Також Зеленський закликав західних партнерів втілити підготовлені Україною пропозиції гарантій безпеки, викладені в Київському безпековому договорі (Kyiv Security Compact).
При цьому не було відомо, чи узгодив Київ такий крок із партнерами по НАТО.

Генсек НАТО заявив, що Україна має право подати заявку на членство, але зауважив, що рішення в Альянсі приймаються консенсусом.

Водночас підтримку членству України в Альянсі висловили держави Балтії, а також Канада.

Читайте також:
Заявка України до НАТО стала несподіванкою для Білого дому – “хай в інший час”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна