Заявка України до НАТО стала несподіванкою для Білого дому – “хай в інший час”

Американська адміністрація вважає, що питання про членство України в Північноатлантичному альянсі має вирішуватися в “інший час”, а наразі більш актуальним є надання їй підтримки для боротьби з російською агресією.

Як повідомляє “Європейська правда“, про це на брифінгу 30 вересня сказав радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, коментуючи заявку керівництва України на вступ до НАТО за пришвидшеною процедурою.

“Сполучені Штати десятки років чітко заявляли, що підтримують політику відкритих дверей НАТО. Будь-яке рішення про членство в НАТО ухвалюється між 30 членами Альянсу і країнами, які прагнуть до нього приєднатися. Зараз, на наш погляд, найкращий шлях підтримувати Україну – практична підтримка України “на землі”, а процесом у Брюсселі треба зайнятися в інший час”, – сказав Салліван.

Того ж дня двоє неназваних американських чиновників у коментарі Politico розповіли, що заява України про прискорений вступ до НАТО стала несподіванкою для Білого дому.

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі на запитання Politico, чи підтримує вона вступ України до НАТО, сказала, що підтримує “гарантії безпеки” для Києва, однак відмовилася чітко схвалити заявку.

Раніше держсекретар США Ентоні Блінкен так прокоментував українську заявку: “Можу тільки повторити, що двері НАТО залишаться відчиненими, зокрема і для України. Існує загальновідомий процес для країн, які прагнуть приєднатися до Альянсу. Цей процес Україна, як і інші країни, продовжує виконувати, якщо таке бажання мають Україна та український народ”.

Контекст

30 вересня  керівництво РФ оголосило про анексію окупованих областей України (Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької), а президент Росії Володимир Путін виступив із великою антизахідною промовою. Після цього на підставі рішення РНБОУ президент Володимир Зеленський заявив про підписання Україною заявки на прискорений вступ до Північноатлантичного альянсу. Він зазначив, що пришвидшений порядок можливий, бо цього року Фінляндія і Швеція почали приєднання до Альянсу без плану дій щодо членства. Також Зеленський закликав західних партнерів втілити підготовлені Україною пропозиції гарантій безпеки, викладені в Київському безпековому договорі (Kyiv Security Compact).
При цьому не було відомо, чи узгодив Київ такий крок із партнерами по НАТО.

Генсек НАТО заявив, що Україна має право подати заявку на членство, але зауважив, що рішення в Альянсі приймаються консенсусом.

Водночас підтримку членству України в Альянсі висловили держави Балтії, а також Канада.

Читайте також:
Подоляк каже, що Україна консультувалася з НАТО щодо подання своєї заявки на вступ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна