Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку

Україна подає заявку на вступ до Північноатлантичного Альянсу у пришвидшеному порядку.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський за підсумками засідання РНБО у п’ятницю, 30 вересня.

“Де-факто ми вже пройшли свій шлях до НАТО. Де-факто ми вже довели сумісність зі стандартами Альянсу. Вони реальні для України – реальні на полі бою та в усіх аспектах нашої взаємодії. Ми довіряємо одне одному, ми допомагаємо одне одному, і ми захищаємо одне одного. Це і є Альянс. Де-факто. Сьогодні Україна подає заявку, щоб зробити це де-юре. За процедурою, яка відповідатиме нашому значенню для захисту всієї нашої спільноти. У пришвидшеному порядку. Ми робимо свій визначальний крок, підписуючи заявку України на вступ у пришвидшеному порядку до НАТО”, – сказав у зверненні глава держави. 

При цьому до вступу в НАТО президент Зеленський закликав західних партнерів втілити підготовлені Україною пропозиції гарантій безпеки, викладені в Київському безпековому договорі (Kyiv Security Compact).

“Ми розуміємо, що це (вступ України до НАТО) потребує консенсусу всіх членів Альянсу. Розуміємо, що треба вийти на такий консенсус. І тому, поки це буде відбуватись, ми пропонуємо реалізувати наші пропозиції щодо гарантій безпеки для Європи та України згідно з Київським безпековим договором, що розроблений і представлений нашим партнерам”, – сказав він.

У цьому ж зверненні Зеленський зазначив: “Ми готові до діалогу з Росією, але вже з новим президентом Росії”.

Після виголошення промови Зеленського перед камерами на Банковій документ щодо членства в НАТО підписали сам президент, прем’єр-міністр Денис Шмигаль та голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Таке рішення було ухвалене Радбезом у відповідь на кроки російської влади щодо подальшої анексії українських територій та антизахідну промову Путіна, виголошену 30 вересня.

Читайте також:
ЗСУ розбили сили Росії, визначені ключовими у потенційній війні з НАТО, – розвідка Британії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна