“Це означає свободу”: між Болгарією і Грецією запрацював газопровід, який зменшить залежність від російського газу

Греція та Болгарія з 1 жовтня почали комерційну експлуатацію газопроводу, який допоможе знизити залежність держав Південно-Східної Європи від російського газу.

Про це з посиланням на Reuters пише “Європейська правда“.

Трубопровід завдовжки 182 км стане полегшенням для Болгарії, куди російський “Газпром” припинив постачання через відмову болгарського уряду платити у рублях.

На церемонію відкриття трубопроводу в столицю Болгарії Софію разом із лідерами Болгарії, Греції, Азербайджану, Румунії, Сербії та Північної Македонії прибула президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

“Цей газопровід змінює правила гри. Він змінює правила гри для Болгарії та енергетичної безпеки Європи. І це означає свободу. Це означає свободу від залежності від російського газу“, – наголосила фон дер Ляєн.

Через інтерконектор Греція-Болгарія (IGB) до Болгарії транспортуватиметься 1 млрд кубометрів азербайджанського газу.

Початкова пропускна спроможність трубопроводу – 3 млрд кубометрів на рік. У планах згодом збільшити її до 5 млрд кубометрів.

Газопровід може постачати неросійський газ до Сербії, Північної Македонії, Румунії й далі в Молдову та Україну.

Він транспортуватиме газ із північного грецького міста Комотіні до Старої Загори у Болгарії.

У п’ятницю газові оператори Болгарії, Румунії, Угорщини та Словаччини запропонували транспортувати збільшені постачання азербайджанського газу через свої мережі до Центральної Європи.

З 1 жовтня також Польща почала отримувати газ із Норвегії через новозбудований газопровід Baltic Pipe.

Читайте також:
Росія перекрила постачання газу в Італію

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна