Данія і Польща урочисто відкрили трубопровід Baltic Pipe для транспортування норвезького газу

Прем’єр-міністри Польщі та Данії нині відкрили газопровід під назвою Baltic Pipe, який стане новим каналом для норвезького газу в Європу.

Про це в вівторок, 27 вересня, інформує TVN24.

Baltic Pipe є одним із головних проєктів польського уряду для забезпечення енергетичної безпеки та повної незалежності Польщі від російського газу.

Церемонія пройшла на газокомпресорній станції в Будно Західнопоморського воєводства. Також відбувся символічний старт транспортування газу, в ньому взяли участь прем’єр і президент Польщі – Матеуш Моравецький та Анджей Дуда, а також глава уряду Данії Метте Фредеріксен.

Повноцінне транспортування газу по системі Baltic Pipe з родовищ на норвезькому континентальному шельфі до Польщі по 900-кілометровому маршруту через Данію заплановано на суботу, 1 жовтня.

Не лише Польща вперше зможе імпортувати норвезький газ через Данію, але й сусідні з нею країни, зокрема Словаччина та Чехія.

Газ почне надходити в трубопровід 1 жовтня, а вихід на повну потужність очікується до кінця листопада. Інвесторами виступають оператори транспортування – данська Energinet і польська Gaz-System.

Довідково

Baltic Pipe складається з п’яти елементів – з’єднання норвезької системи в Північному морі з данською системою, великий газотранспортний маршрут через Данію, газокомпресорна станція на данському острові Зеландія, морський газопровід з Данії в Польщу з приймальним терміналом та додатковими елементами польської системи передачі.

Читайте також:
Nord Stream назвав “безпрецедентним” одночасне руйнування трьох ниток газопроводу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна